KÜLFÖLD

75 mil­li­ó­ért Te is le­hetsz űr­tu­rista!

Két év múlva star­tol­hat az orosz űr­tu­riz­mus
  • Szerző: KJ

A Pravda beszámolója szerint Oroszországban hamarosan befejezik az első többször használatos, szuborbitális űrhajó fejlesztését, amelyet kifejezetten az űrturizmus beindítására terveztek. Pavel Puskin, a civil űrutazásokat szervező cég vezetője arról számolt be, hogy az első tesztutakat 2019-re tervezik, de már jövőre elkezdik a nagyjából 200-250 ezer dolláros űrturista-jegyek árusítását.

Az űrturista járatok Oroszországból fognak startolni, és hasonló utat járnak majd be, mint 1961-ben Jurij Gagarin a Vosztok fedélzetén.

A jelentkezőknek amellett, hogy kifizetik a 75 millió forintos fuvardíjat, részt kell venniük egy háromnapos kiképzésen és orvosi vizsgálatokon. A hat utas befogadására alkalmas űrjármű mindössze negyedórát tölt majd a világűrben. Ebből az űrturisták nagyjából 5-6 percet lesznek a súlytalanság állapotában.

Az oroszok egyébként már tavaly bejelentették, hogy 2020-ban egy felújított Szojuz fedélzetén elrepítenének egy csapat űrturistát a Holdra is. Mindezt fejenként nem kevesebbért, mint 120 millió dollárért, azaz 36 milliárd forintért!