MEDICINA

7 tuti tipp a mély, pi­hen­tető al­vá­sért!

Fris­sebb éb­re­dés, ener­gi­ku­sabb nap: íme, a jó ta­ná­csok rossz al­vók­nak.
címkék:
EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Lefekvés előtt legalább két órával legyen az utolsó étkezés.Az sem baj, ha arra is ügyelünk, hogy a nehéz, zsíros ételek még így is okozhatnak kellemetlen órákat az éjszaka folyamán. Vacsorára valami könnyű, szénhidrátokban szegény étrendet válasszunk.

2. Fontos a rendszeresség. A jó alvás alapja, ha igyekszünk mindennap ugyanabban az időpontban ágyba kerülni. Természetesen az ébredést is érdemes ehhez igazítani, így hosszú távon a bioritmusunk is berendezkedik a "megszokott" alvásra.

3. Sokan a laptopot, a házi feladatot, az irodai teendőket is az ágyon végzik este, sőt, sokaknak a vacsora is az ágyon van felszolgálva. Azonban mindennek megvan a maga helye, maradjon az ágy (főleg) az alvásra.

4. Hat órával a lefekvés előtt már soha ne fogyasszunk kávét. Ugyanígy kerülnünk kell az energiaitalokat, cukros üdítőket és az alkoholt is. Ha rendszeresen sportolunk, azt se végezzük közvetlenül az esti órákban, a lefekvés előtt, így garantált, hogy alaposan ki tudjuk majd aludni magunkat.

5. Tévhit, hogy a jól befűtött, meleg szobában nagyobbat lehet aludni.Akármennyire is hihetetlen, a tizennyolc fok körüli hőmérséklet az ideális az alváshoz. Érdemes lefekvés előtt ki is szellőztetni a szobát. Sőt, az ablak akár éjszakára is nyitva maradhat, ha megengedi az időjárás.

Eközben a címlapon

6. Akadnak olyan növények is, amelyek segíthetik a nyugodt, mély alvást. A macskagyökér, a levendula és a citromfű is a barátunk, ha pihenni szeretnénk. Ezeket a gyógynövényeket a párnahuzatba is elrejthetjük, csodákra képesek.

7. Ha egész egyszerűen nem vagyunk álmosak, akkor tanuljunk meg ráhangolódni az alvásra. Egy kád forró fürdő, egy könyv sokat segíthet. A szobában pedig legyen teljesen sötét.

címkék: