RIPOSTER

7 szabály: Így úszd meg a kutyatámadást!

Mit tegyünk, ha veszélyesnek tûnő kóbor kutyával találkozunk? És főként mit ne? Egy szakértőtől kértünk tanácsokat.

Január 1-től tilos kutyát láncra verve tartani. Sokan attól tartanak, hogy az állatok védelmében született döntés következtében az eddig láncon tartott kutyák közül sokat egyszerűen szélnek eresztenek a gazdáik, vagy az agresszív állatok maguktól szöknek meg.

Megkérdezünk egy szakértőt, hogy mi a teendő, ha egy elhagyott területen, erdőben vagy kihalt utcán gazdátlan, agresszív kutyával találkozunk. Pongor Barna rendőrkutyák kiképzésével foglalkozott: tanácsai segítségével megúszhatjuk a harapást.

1. Legyen nálad nejlonzacskó!

Bármilyen meglepően is hangzik, a legtöbb kutyát zavarja a zacskó hangja. Sokan ezért járnak a tanyavilágban zacskóval, nem pedig azért, hogy hirtelen legyen mibe rakni a bevásárlást. A zörgő hangtól sok kutya megijed vagy legalábbis elkullog.

2. Ne nézz a szemébe!

A kutyák verekedés előtt farkasszemet néznek egymással: ez náluk a kihívás jele. Soha ne nézzünk közvetlenül a szemébe, mert az agresszívvé teszi az állatot! Persze rá lehet nézni, csak ne mélyesszük a tekintetünket az övébe.

3. Ne fuss, ne hadonássz!

Azt felesleges lenne mondani, hogy ne ijedj meg, hiszen az emberek 98%-a megijed, ha idegen, acsarkodó kutyával találkozik, de amennyire lehet, őrizzük meg a hidegvérünket. Minél magabiztosabbnak és nyugodtabbnak tűnünk, annál kevésbé lesz kedve a kutyának kikezdeni velünk.

Elfutni viszont meg ne próbálj! A kutya úgyis mindenképpen gyorsabb lesz, mint te, és megérzi, hogy megijedtél tőle.

4. Maradj vele szemben!

Soha ne fordíts hátat egy támadó kutyának! Vadászat közben is így kapják el az áldozatukat. Ha elkezd kerülgetni, akkor éppen megpróbál felmérni: ebben az esetben is kövesd a mozgását, fordulj vele együtt! Ha pedig mégis neked ugrana, így nehezebben tud megharapni, mert a támadó kutyák a lágy részeket (hasat, ágyékot, mellet) próbálják meg elkapni, így viszont kevesebb esélye van megharapni.

5. Bármilyen eszköz jól jöhet!

Ha más nincs nálad, próbálj meg felkapni egy botot: bármilyen tárgy elterelheti a kutya figyelmét. Messziről viszont ne dobáld, azzal lehet, hogy csak jobban felbőszíted!

A bot akkor is jól jön, ha már esetleg beléd harapott: ha megpróbálod a nadrágodat, vagy rosszabb esetben a kezedet, kihúzni a szájából, azzal csak rontasz a helyzeten, mivel annál inkább szorítani fog a harapáson. Próbálj egy botot beszorítani a szájába oldalról, a hátsó fogainál: ez szétfeszíti az állkapcsát.

6. Hagyj neki menekülőutat!

Ha többen vagytok, akkor is figyeljetek arra, hogy ne szorítsátok sarokba az állatot: lehet, hogy csak megijedt, de ha úgy érzi, hogy nem tud elmenekülni, akkor támadni fog.

7. Lassan, hátrálva hagyd el a területét!

Egy kutya csak úgy, hirtelen, ok nélkül nem ugrik neked, a legtöbb esetben csak a területét védi. Egy szabad területen viszont nem tudod, hogy ő éppen mit tekint a territóriumának. Lassan, hátrálva próbálj messzebb menni: mihelyt úgy érzi, hogy már kiléptél az ő köreiből, nem fog tovább követni.

És ezeket olvastad már?