SIKK

7 os­toba hiba, amit ott­honi haj­fes­tés köz­ben el­kö­vet­hetsz

Tud­juk, mi­lyen csá­bító a sok, olcsó és tö­ké­le­tes ha­tást ígérő haj­fes­ték. Csak­hogy ez egy vegyi anyag, és ve­szé­lyes lehet, ha kellő hoz­záér­tés nél­kül hasz­ná­lod. Mu­tat­juk a leg­főbb hi­bá­kat!

1. A kép alapján választasz színt

Ne higgy a csomagolásnak! Nagy hiba azt gondolni, hogy a festék mindenkinél ugyanazt a hatást produkálja, ami a dobozon szerepel. Mindenkinek más a haja, van, akinek porózusabb, másoknak keményebb. Nincs két ember, akinél pontosan ugyanazt a színt hozná létre ugyanaz az otthoni hajfestés. Még a polcokon elhelyezett mintakönyvek sem adnak pontos eredményt. Érdemes figyelembe venni, mennyire sötét a hajad – jó, ha tudod, hogy három árnyalatnál többet nem fog világosodni.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
2. Rossz minőségű, ártalmas festéket veszel

Sajnos néhány otthoni hajfesték reakcióba léphet a fodrászfestékekkel, így nehéz az otthon színezett hajat a fodrászatban helyrepofozni – ha korábban otthon festetted a hajad, mindenképp szólj róla a fodrásznak, és azt se titkold el, milyen terméket használtál. A fóliás melírral is vigyázz otthon, mert sok hajfesték olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a fólia alatti hőtermelődésnek köszönhetően heves reakciót váltanak ki. Az esetleges allergiák ugyanígy gondot jelenthetnek, a festék használata előtt végezz allergiapróbát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

3. Nem jól viszed fel a hajfestéket

Kevesen tudják, hogy az arc körüli tincsek máshogyan veszik fel a festéket, mint a hátsók. A hátsó tincseknél pedig az eléréssel lehet gond, ezeket jobb, ha más festi be neked. Ha csak a töveket akarod átkenni, ne vidd fel a teljes hajhosszúságra a festéket, mert egy idő után nagyon sprőd, és természetellenes színű lesz a hajad tőle. Hajtőfestésnél az árnyalat kiválasztásával légy nagyon óvatos, nehogy a hajad töve teljesen eltérő színt kapjon, mint a tincsek többi része.

4. Nem veszed figyelembe a hajad textúráját

Ahogy már említettük, mindenki haja más: más a vastagsága, a textúrája. Ez pedig korántsem mindegy, hiszen a vékonyabb hajszálak könnyebben felveszik a festéket, mint a vastagabb, sprődebb haj.

5. Nem tartod be a hatóidőt

Ha túl korán mosod le a festéket, a haj nem tudja tökéletesen felvenni. Ha túl későn mosod le, akkor sötétebb lesz a szín, mint szeretnéd, és a hajszálakat is jobban tönkreteszi a festés, a hajad kiszárad, és durva tapintású lesz.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
6. Megpróbálod otthon szőkíteni a hajad

A világosítás a legintenzívebb kémiai eljárás, ami a hajadat érheti. Még egy rosszul képzett fodrász kezében is veszélyes lehet, hát még a laikuséban! Ha szőke szeretnél lenni, mindenképp bízd magad szakemberre, ez nem plusz költség, hanem befektetés.

Eközben a címlapon

7. Sötétre akarod festeni a szőkített hajat

A korábban szőkített hajra másik színt tenni szintén kockázatos, hiszen a hajszálak a szőkítéstől porózussá váltak, így nem ugyanúgy reagálnak a festékre, mint természetes állapotukban: sokszor előfordul, hogy a töveknél világosabb, a hajvégeknél sötétebb lesz a végeredmény, de az is lehet, hogy valamilyen egészen extrém színt vesz fel a frizurád, például bezöldül vagy bekékül. Ez mindenképp olyan eset, amikor jobban teszed, ha szakértőhöz fordulsz.