kulcsár edina
Azt hitted, az egészségesnek gondolt, legtöbbször sós ételekben nem lehet cukor? Nagy tévedés! Vannak olyan falatok, amelyek, bár nem édesek, rosszabbul jársz velük, mintha édességet ennél. Érdemes tehát alaposan megnézni a címkéket, és vigyázni a hozzáadott cukorral. Megmutatjuk, mi a legrosszabb választás.
Az előre csomagolt kenyérfélék jó részében rengeteg a cukor, hogy a kenyér ízét javítsa, és egyben kissé tartósítsa is azt. Ha lehet, inkább frissen sült, teljes kiőrlésű kenyeret válassz, vagy süss otthon szénhidrátszegény kenyeret.
Azt hitted, az édes íz a gyümölcstől vagy a tejtől származik? Tévedsz, ezekben a joghurtfélékben kanálszámra rejtőzik a cukor. Jobban jársz a sima joghurttal, amelyhez te adod hozzá a gyümölcsöt.
Vajon miért különbözik a bolti tésztaszósz íze a házi készítésűtől, Eltaláltad, a cukor a különbség. A cukor sokkal olcsóbb, mint a friss paradicsom, így a gyártónak sokkal egyszerűbb cukorral feldobni a kisebb paradicsomtartalmú szósz ízét. Készítsd a tésztaszószt friss paradicsomból, ha pedig nincs időd, vegyél konzerv paradicsomot, és ezt főzd fel sok zöldfűszerrel.
Ezeknek a mártásoknak is jórészt a cukor adja az ízét. Ketchup helyett inkább állj át a salsára, amelyet te készítesz, friss zöldségekből.
Furán hangzik, hogy cukrot tegyél a salátádra? Pedig a kész öntetekkel pont ezt teszed. A hozzáadott cukor javítja az öntet ízét, ezért a gyártók bőségesen alkalmazzák. Szavazz inkább az olívaolajra és a balzsamecetre.
A növényi tejek elvileg egészségesek, ám a legtöbbször szintén cukorral ízesítik őket. Ha szereted őket, figyelj oda, hogy amelyiket megveszed, az kifejezetten édesítetlen, cukormentes legyen.
A müzliszeletek is több kanálnyi cukrot tartalmaznak, nem véletlen, hogy hirtelen képesek energiát adni – ennek is a cukor az egyik forrása. Ám nem mindegyik ilyen egészségtelen – a megoldás: olvasd el a címkét!