KÜLFÖLD

69 szá­za­lék­kal nőtt az an­ti­sze­mita tá­ma­dá­sok ará­nya Fran­cia­or­szág­ban

Ezt az el­ké­pesztő ada­tot Edou­ard Phi­lippe kor­mányfő tette közzé a Fa­ce­book ol­da­lán és egy­előre az év első ki­lenc hó­nap­jára vo­nat­ko­zik.
  • Szerző: SZM

A Franciaországban élő félmilliós zsidó közösség ellen már oly sok támadás történt, hogy 2006 óta 40 ezren tértek vissza Izraelbe. Ezen belül 2014-ben 7300-an, 2015-ben 7800-an, 2016-ban 5000-en, tavaly pedig 3500-an.

Friss hír, hogy

az idei év első nyolc hónapjában rekordot döntött az antiszemita támadások száma. Egészen elképesztő 69 százalékkal nőtt az elmúlt évhez képest

tette közzé Facebook oldalán Edouard Philippe kormányfő. Arra emlékeztetett, hogy a németországi pogromok éppen 80 évvel ezelőtt történtek és az úgynevezett “kristályéjszakával” kezdődő időszakban 2500 zsidó halt meg és 30 000 ember került fogságba. "Minden agresszió, amelyet azért követnek el egy honfitársunk ellen, mert zsidó, újabb kristályszilánkként cseng" - írta a kormányfő.

Hozzátette, hogy november közepétől kezdve az Oktatási Minisztérium irányításával létrehoznak egy azonnal mozgósítható egységet, amely beavatkozhat, ha bármely iskolában a tanárok antiszemitizmussal találkoznak és ezt jelzik a minisztériumnak.

Azok, akik a legtöbbet teszik az antiszemitizmus ellen, 2019-től részesülhetnek az újonnan létrehozott Ilan Halimi Nemzeti Díjban. A francia kormány jövőre jogalkotásba kezd a gyűlölettartalom gyors visszaszorítása érdekébenés azt szeretné, ha az Európai Parlament és a Bizottság ezt a témát kiemelten kezelné.

A BFMTV erről szóló beszámolója alább tekinthető meg.

Eközben a címlapon

Forrás: Valeursactuelles