OTTHONKA

6 szu­per ötlet, hogy spó­rol­hatsz ha­té­ko­nyan feb­ru­ár­ban

Feb­ru­ár­ban végre össze­szed­he­ted magad, és el­kezd­he­ted a spó­ro­lást. Ne vá­sá­rolj fö­lös­le­ges dol­go­kat, ke­rüld a bol­tot ebéd előtt. Sok öt­le­tet mu­ta­tunk, amit meg­szív­lelve ko­moly össze­ge­ket ta­ka­rít­hatsz meg

A karácsony a nagy költekezések hónapja, januárban pedig csak nyögünk, hogy mennyit költöttünk. Februárban azonban itt az ideje, hogy összeszedjük magunkat. Itt az idő egy kis spórolásra, hogy legyen miből nyaralni menni.

Vásárlás üres hassal

Soha ne menj vásárolni üres hassal. Korgó gyomrod rossz tanácsadó, félrevisz. Figyeld meg, sokkal többet teszel a kosaradba, mintha jóllakottan tértél volna be. Ha összeszámolod a – talán csip-csup, de fölöslegesen vásárolt dolgokat – hó végére egész szép összeg gyűlik össze.

Lista

Készíts pontos listát, mire van szükséged. Ugye te is mindig azonnal feljegyzed, ami kifogyott? Indulás előtt egészítsd még ki, mire lesz szükséged. Így a lista nem az utolsó pillanatban, kapkodva készül, biztos, hogy nem marad ki semmi.

Ezért nincs is értelme az üzletben jobbra-balra tekintgetni, hogy vajon még mi mást vegyél. Ez ugyanis veszélyes. Még megakad a szemed valami teljesen fölösleges dolgon.

Leárazások

A leárazásokat ellenben érdemes követni. Nézd át a tájékoztatót, minek viszik le az árát aznap (vagy azon a héten), és abból szerezd be az arra a hónapra szükséges mennyiséget. Több hónapra nem ajánlatos, mert raktárt csinálsz a lakásodból. Ha gyorsan romló árukat áraznak le, azokat használd fel azonnal.

Menüterv

Készíts heti étrend tervezetet. Írd össze, mi kell hozzá, és mit kell még pótolni. Ezeket is figyeld, hátha épp leszállítják. Ha előzetes tájékoztatót kapsz, állítsd össze a menütervet aszerint, hogy a kedvezőbb árú termékek szerepeljenek benne.

Eközben a címlapon

Pocsékolás

Számítsd ki, miből, milyen mennyiségre lesz szükséged. Romlékony ételekből ne halmozz fel sokat, mert úgysem tudod felhasználni. Ha már nem fogyasztható, megy a szemétbe, az már pazarlás. Ez pedig pénzkidobás, bármilyen kis összegről is van szó.

Kisboltok

Ha nem tudsz ellenállni a csábításnak, a nagy bevásárlócentrumok helyett látogasd a kis boltokat. Ott célirányosan vásárolhatsz, nincs bőség zavara.A zöldségesnél mindig friss, a szezonnak megfelelő árut találsz. A messziről behozott zöldség-gyümölcs sokkal drágább, mintha idény szerint választanád. A hentesnél csak annyit veszel, amennyire szükség van az ebéd elkészítéséhez. A kelleténél nagyobb mennyiség  felhalmozása mindig pazarláshoz vezet.