KÜLFÖLD

533 afgán ha­za­re­pült. Ez 5,5 mil­lió eu­róba ke­rült a német adófi­ze­tők­nek

De ta­valy már 257 ezer afgán volt az or­szág­ban. Vajon mennyibe ke­rülne ha mind­annyi­u­kat re­pü­lőre ül­tet­nék? Ki­szá­mol­tuk.
  • Szerző: SZM

2016 őszén több mint félmillió /!!/ elutasított menedékkérő élt Németországban, négyötöd részük ráadásul már hat éve! A kiutasítások szempontjából azóta is egy helyben toporog az ország. A magukat afgánoknak vallók helyezetéről közölt friss adatokat az Epochtimes.

Ez az ország azért kiemelten érdekes, mert az Eduline egy 2011-es cikke szerint az afgánok háromnegyede írástudatlan. Ha abból indulunk ki, hogy

a szinte teljes mértékben iszlám vallású országból érkezettek túlnyomó többsége soha nem fog integrálódniés hogy a nagymértekű írástudatlanság miatt németül sem fog megtanulni, érthető, hogy olykor-olykor megpróbálják csökkenteni a bevándorlók számát,

például önkéntes és számukra ingyenes hazatéréssel.

Az elmúlt időszakban 22 járattal 533 afgánt küldtek vissza hazájába. A gépek bérbeadása 5,5 millió euróba került és összesen 1470 személy vigyázott rájuk hazáig. Ez azonban csak csepp a tengerben.

Ráadásul az önkéntes hazatérők száma egyre csökken. 2016-ban még 3319-en, 2017-ben már csak 1118-an, tavaly pedig már mindössze 401-en vállalták, hogy hazamennek.

Ugyanakkor a még Németországban tartózkodó afgánok száma 2011 óta négy és félszeresére, 56 ezerről, 257 ezerre nőtt!

Eközben a címlapon

Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon mennyibe kerülne a német államnak ennek a jelenlegi 257 ezer afgánnak a repülőn való hazareptetése? A már meglévő adatokból számolva ez (elméletileg) körülbelül 2,6 millárd euró lenne.

A legfrissebb adatok szerint a tavalyi költségvetési többlet kiemelkedően jó, nem kevesebb mint 58 milliárd euró volt. Úgyhogy, ha lenne rá politikai akarat, Németország könnyedén és elegánsan visszaküldhetné az integrálódásra nem alkalmas és a német nyelv elsajátítására többé-kevésbé képtelen afgánokat.