SÁRGACSEKK

Hol­nap­tól 5 mil­liós bír­ság jár­hat a par­lag­fűért!

Siess a ka­szá­lás­sal! Jú­lius 1-től bün­tet­nek, mert már bim­bó­zik a par­lagfű. A ve­szé­lyes nö­vény pol­len­jére na­gyon sok ember al­ler­giás, a gaz rá­adá­sul sza­pora.
címkék:

A jogszabály szerint minden földhasználó, tehát a nem művelt földek, kertes házak és hétvégi telkek tulajdonosai saját maguk kötelesek gondoskodni a parlagfű kaszálásáról vagy irtásáról: ezt hivatalosan közérdekű védekezésnek hívják. 

Akinek a területén mégis találnak a gazból, 15000-től 5000000 Ft-ig terjedő bírságot szabhatnak ki rá, amit ráadásul adóként hajtanak be, tehát ha valaki nem fizeti be, végrehajthatják. 

Az irtás költségeit is kiszámlázzák: a kaszálást végző vállalkozót (vagy, ha közben mégis elvégzi a tulajdonos az irtást, de nem szól a hivatalnak, akkor a kiszállási díjat) és a hivatali költségeket is ki kell fizetni a bírságon felül.

Elbújni sem lehet, hiába van eldugott helyen a telek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ugyanis idén is tervezi, hogy helikopterről mérik fel a területeket parlagfű után kutatva. 

címkék: