ÚTISÚGÓ

5 gyö­nyörű hely Ma­gyar­or­szá­gon, ahová má­jus­ban el kell men­ned

Nincs is annál jobb idő­töl­tés, mint ami­kor hét­vé­gén az egész csa­lád együtt indul el ki­rán­dulni. Mu­ta­tunk 5 he­lyet, ahová ér­de­mes el­menni, mert mind­egyik gyö­nyörű.

Magyarországon rengeteg csodálatos hely található. Ragyogó májusi napsütésben nincs is varázslatosabb, mint beülni a kocsiba és felfedezni hazánk szépségeit. Persze egy hátizsákkal és vonattal is el lehet indulni, az élmény akkor is fantasztikus lesz. Családdal, gyerekekkel vagy akár barátokkal indulsz is neki, felejthetetlen tájakra juthatsz el. Adunk néhány ötletet:

1. Eszterházy-kastély ( Fertőd )

Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Északnyugat-Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya, Fertőd látványossága az Eszterházy- kastély. A XVI. században kezdődött a család felemelkedése, innentől kezdve követheted nyomon történelmüket, a varázslatos helyszínek segítségével. A 300 hektáros franciakertet a versailles-i kastély parkjáról mintázták.

2. Prédikálószék - Dömös

Fotó: MTI

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsa a 639 m magas Prédikálószék. Dömösről a Szentfa-kápolnáig a sárga-piros-zöld jelzésen haladhatsz majd a piros háromszög mentén haladj felfelé a Vadálló-köveket érintve a csúcsra. 4,4 km, nagyjából két órát vesz igénybe a túra. A Prédikálószéknél gyönyörű panoráma tárul eléd a Dunakanyarral, a Börzsöny-hegység látványával, Visegráddal és Nagymarossal. Láthatóvá válik Vác felé nézve a Naszály képe.

3. Őrség-Szalafő

Fotó: MTI

Pityeszeren található az őrségi népi építészet eszenciája. A skanzen épületei az 1700-as évekbeli állapotot őrzik napjainkban is. A házak korhű tárgyakkal vannak berendezve, amit a látogatók megtekinthetnek. Érdekesség, hogy az épületek az eredeti helyükön állnak a mai napig. Az őrségi skanzen egyedülálló az ország területén. Ne hagyd ki az helyi ételeket sem, ha arra jársz!

4. Tisza-tó- Poroszló

Fotó: MTI

Évente 200 ezer ember látogatja a nemrégen felújított poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot. Itt látható ugyanis Európa legnagyobb édesvízi akváriuma. A környéken csodálatos és kényelmes szállások várják a látogatókat. Tisza-tavi kishajós és evezős kirándulásra is lehetőség van, érdemes ellátogatni egy hétvégén a családdal.

5. Mecsek -Sikonda tanösvény

Fotó: MTI

A Mecsek északi oldalán található Sikonda. A 419 méter mélységből előtörő 37 fokos meleg víz tette lehetővé a faluban lévő modern gyógymedencés termál hotel kialakítását. Csodálatos erdő veszi körül a völgyet, a tanösvény az erdei élővilág megismerésében segít. A környéken található horgásztavak, Melegmányi-völgy, Nagy-mély-völgy és Csermaalja is remek kirándulásra ad lehetőséget.

Eközben a címlapon