FAZÉK

5 egy­szerű és gyors va­csora pa­ra­di­csom­kon­zerv­ből

Is­teni finom éte­le­ket vá­lo­gat­tunk össze, az a közös ben­nük, hogy mind­egyik­hez kell egy pa­ra­di­csom­kon­zerv. Ha eze­ket a re­cep­te­ket el­ol­va­sod, biz­tos, hogy min­dig neked is lesz egy-két doboz a kam­rád­ban, hogy bár­mi­kor elő­kap­hasd.

Összeszedtünk öt fantasztikus paradicsomos vacsora receptet:  ha egyszerű és gyors ételre vágysz, azt is találsz a választékban és vendégváró különlegességet is.

1. Bolognai lasagne

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • lasagne tészta
  • 20 dkg reszelt sajt

raguhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 db hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • fél zeller
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 kicsi paradicsompüré
  • olaj, só, bors, oregano, rozmaring
  • ízlés szerint fokhagyma
  • reszelt parmezán

besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7 dl tej
  • só, szerecsendió

Így készítsd el:

1. A zöldségeket tisztítsd meg, karikázd fel, majd olajon párold meg. Add hozzá a paradicsomkonzervet, önts hozzá egy kis vizet, és párold puhára. Amint megpuhultak a zöldségek, turmixold össze, és tedd félre.

Eközben a címlapon

2. Dinszteld meg az apróra vágott hagymát, és add hozzá a darált húst, majd a megpuhult zöldségeket. Add hozzá a fűszereket, és forrald össze a ragut.

3. Olvassz fel vajat, majd lassan add hozzá a lisztet és a tejet. Folyamatosan csomó mentesen keverd össze. Így készül a sűrű besamelmártás, már csak a fűszert kell hozzátenned.

4. Egy tűzálló edényt kenj ki vajjal, helyezz bele egy tésztalapot, majd rá egy réteg bolognai ragut, a besamelt, a reszelt sajtot, így rétegezd. A tetejére rakd a reszelt sajtot. Ismételd a rétegezést 3-4-szer. a felső réteget szórd meg parmezánnal.

5. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 45 percig süsd ,amíg ropogós nem lesz.

Jó étvágyat!

2. Paradicsomleves

Fotó: 123RF

Hozzávalók:

  • 40 dkg konzerv paradicsom
  • 1 dl olaj
  • 2 púpozott ek. liszt
  • 3 dkg reszelt vöröshagyma
  • 1 db zellerlevél
  • 2 tk só
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg tészta, betűtészta
  • víz
  • petrezselyem
  • reszelt sajt ( ha nem teszel bele tésztát )

Így készítsd el:

1. Öntsd egy kis edénybe a sűrített paradicsomot.

2. Önts fel fokozatosan a paradicsomot 3-4 dl vízzel.

3. Lábosba melegítsd meg az olajat és keverd hozzá fokozatosan a lisztet. Készíts szép világos rántást.

4. Vedd le a gázról és önts hozzá 7-8 dl vizet. alaposan keverd össze.

5. Rakd vissza a tűzre, melegítsd fel, de nem legyen forró. Folyamatosan keverd.

6. Add hozzá a hígított paradicsompürét, sózd, cukrozd, add hozzá a reszelt hagymát és a zellert, majd forrald fel.

7. Amint forr a leves, add hozzá a betűtésztát. Főzd még nagyjából 7 percen át.

Ha nem teszel hozzá tésztát, akkor a végén tehetsz hozzá reszelt sajtot.

Szórj a tetejére petrezselymet, jó étvágyat!

3. Pizzaszósz

Fotó: 123RF

Hozzávalók:

  • 6 db pizzához
  • 1 db hámozott paradicsom-konzerv
  • 1 db paradicsompüré konzerv
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • olívaolaj
  • őrölt bors
  • oregano

Így készítsd el:

1. Kezd el pirítani a felvágott vöröshagymát olivaolajon. Keverd bele a zúzott fokhagymát, majd a paradicsompürét.

2. Turmixold össze az egész paradicsomkonzervet, add hozzá a püréhez forrald össze, míg kenhető mártás lesz.

3. Őrölt borssal, morzsolt oreganóval ízesítsd.

4. A pizzát a szokásos módon, de az általad készített pizzaszósszal készítheted el.

Jó étvágyat!

4. Húsgolyó paradicsommártásban

Fotó: 123RF

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg mozzarella
  • 3 szál friss rozmaring
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek oregano
  • 1 tojás
  • 3/4 csésze zsemlemorzsa
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 800 g konzervparadicsom
  • 20 dkg tészta
  • tálaláshoz parmezán és oregano

Így készítsd el:

1. Vágd a mozzarellát 8 darabra. Vágd a rozmaringot is apróra.

2. Sózd be a darált húst, borsozd, majd keverd össze a fokhagymával, rozmaringgal, oreganóval, tojással és zsemlemorzsával.

3. Készíts húsgolyókat, tedd bele a mozzarella darabokat is.

4. Serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg a golyócskákat.

5. Az apróra vágott hagymát is pirítsd meg, párold üvegesre, add hozzá a rozmaringágakat, és a paradicsompürét.

6. Forrald fel, add hozzá a húsgolyókat, sózd, borsózd ízlés szerint.

7. Amint a húsgolyók megpuhulnak kész is az étel.

Tésztával, rizzsel tálalhatod. A tésztát oreganóval, parmezánnal díszítheted.

jó étvágyat!

5. Csirke tikka masala

Fotó: 123RF

Hozzávalók:

A pácolt csirkéhez:

  • 1 bögre natúr joghurt
  • 1/ db citrom vagy lime leve
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek aprított gyömbér
  • 2 tk garam masala
  • 1/2 tk só
  • 3 szelet csirkemellfilé

szószhoz:

  • 2 ek olaj
  • 2 ek vaj
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek gyömbér
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 tk kömény
  • 1 tk garam masala
  • 1 tk csilipor
  • 2 pohár paradicsomszósz
  • 1 pohár tejszín vagy kókusztejszín
  • friss koriander

Így készítsd el:

1. Vágd a csirkemellet kisebb kockákra, majd keverd össze a pác hozzávalóival: a joghurttal, az aprított gyömbérrel és fokhagymával, az őrölt római köménnyel, a garam masalával, és a sóval. Legalább 1 órára rakd a hűtőbe.

2. Serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a csirkekockákat és kb. 3 percig süsd, amíg kissé megpirulnak, majd tedd őket félre.

3. Ugyanabban a serpenyőben az apróra vágott hagymát dinszteld meg vajon. Add hozzá a gyömbért a fokhagymát és kb. 40 másodpercig pirítsd meg. Add hozzá a kurkumát, a koriandert, a római köményt, valamint a garam masalát, és további 20 másodpercig pirítsd, amíg illatozni nem kezd.

4. Add hozzá a paradicsomszószt és az őrölt csilit, majd ízlés szerint sózd meg. Lassú tűzön 15-20 percig főzd, néha keverd meg.

5. Végül add hozzá a csirkét és a tejszínt, és további 10 percig főzd. Basmati rizzsel és friss korianderrel megszórva tálalhatod.

Jó étvágyat!