ÚTISÚGÓ

5 csodás hely a Balaton körül, amit idén látnod kell

A Ba­la­ton kör­nyé­kén ren­ge­teg szebb­nél szebb hely van, amit nem sza­bad ki­hagyni. Össze­gyűj­töt­tük a leg­job­ba­kat, ha nem csak stran­dolni sze­ret­nél, ha arra jársz.
Fotó: Sulyok László

Hamarosan itt a vakáció, már mindenki lázasan tervezi a nyaralást. Sokan választják ilyenkor a Balaton környékét úticélnak. Természetesen jó dolog a vízben fürdeni vagy napozni a parton, de ha az időjárás nem kedvez, akkor is gyönyörű helyekrekirándulhatunk a magyar tenger mellett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Szent György-hegy, bazaltorgonák

A balatoni táj gyönyörű része a Tapolcai-medence, melynek egyik legszebb része az oszlopos bazalttornyokkal szegélyezett Szent György-hegy. Az itt található tanösvény 4 km hosszú, önmagába visszatérő, és a Szent György-hegy földtörténetével ismertet meg az út során. Végig bazaltorgonák mentén visz az út, egészen a 414 m-es csúcsig.

2. Somogyvár

Hangulatos kocsiút vezet végig a Balatonboglártól a Szent Egyed bencés apátság romjain keresztül egészen Somogyváron található Széchenyi-kastélyig. Az ide vezető út, egy remek kirándulás a történelembe. A XI. századi királyi alapítású monostorok közül a tihanyi mellett a somogyvári az egyetlen, amelynek alapításáról hiteles feljegyzés maradt ránk. A Széchenyi-kastély látványa is káprázatos, az épülethez egy hétezer kötetes könyvtár, védett park is tartozik, melyben a család mauzóleuma is megtalálható. Visszafelé kocsikázva még meglátogathatjuk a Niklán található Berzsenyi-kúriát is.

3. Rezi Dinó és Kalandpark

A Keszthelytől megközelíthető Rezi Dínó és Kalandpark a gyerekek nagy kedvence, a Jurassic Park világába repíti az idelátogatókat. A dinók természetesen csak látványelemek, a kalandpark teszi igazán izgalmassá a helyszínt. A gyerekek falat mászhatnak, bikán lovagolhatnak, végig mehetnek egy izgalmas kötélpályán, de egy medence is található a létesítmény területén.

4. Salföld-Balaton, Felvidéki Nemzeti Park

Révfülöptől nem messze található Salföldi Major ahol, ahol őshonos magyar háziállatokkal találkozhatunk. A Káli-medence csodás vidéke önmagáért beszél. Salföldön látogassunk el a pálos kolostor romjaihoz is, melyet Szent Mária Magdolnáról neveztek el. Csodálatos erdő veszi körbe ezt az impozáns romot, melynek kalandos története is megérinti az idelátogatókat.

5. Balatonmagyaród Kis- Balaton

Keszthely és Balatonfenyves felől is könnyen megközelíthetjük a Balatonmagyaród mellett elhelyezkedő Bivalyrezervátumot. Itt található hazánk legnagyobb bivaly csordája, remek piknikezőhely, és megnézhetjük a Kis-Balaton gazdag élővilágát bemutató interaktív kiállítást is. Az állatokat távcsővel kilátókból is megfigyelhetjük, de a helyszínen állatsimogató is várja az érdeklődőket.

Eközben a címlapon