KÜLFÖLD

42 évre ítél­tek egy egye­te­mista ter­ro­ris­ta­lányt

Mo­mena Shoma az első, akit dzsi­há­d­ista gyil­kos­ság­kí­sér­le­tért ítél­tek el Auszt­rá­li­á­ban. Ér­de­kes életút áll mö­götte, amúgy pedig hosszú bör­tön­évek vár­ják.
  • Szerző: SZM

Az apró termetű, 150 centiméteres Momena Shoma volt az első, akit dzsihádista gyilkosságkísérletért ítéltek el Ausztráliában néhány nappal ezelőtt. Ráadásul 42 évi börtönre, ami nem kevés, kiváltképpen úgy, hogy az áldozata végül nem halt bele a sérüléseibe.Ez az ausztrál törvények szerint azt jelenti, hogy ha nagyon jól viseli magát, még akkor is 31 évet és hat hónapot kell eltöltenie a rácsok mögött.

Momena Shoma egy középosztálybeli, bangladesi családból származik, amely Dakkában él. A már otthon radikalizálódott lány szerelmes volt egy bangladesi fiatalokból álló terrorcsoport egyik tagjába. A Neo-JMB csoport állt a Dakkai Holey Artisan kávézójában elkövetett terrortámadás mögött (2016. július), amelyben 29 ember halt meg.

EZT OLVASTAD MÁR?

A lány 2015-ben előbb a török Atilim Egyetemen kezdett el tanulni, de később felvételt nyert az ausztrál La Trobe Egyetemre. A repülőtérről egyenesen a befogadó családjához ment, Melbourne északi részére.

A befogadója, Roger Singaravelu volt az, akit egy nap meg akart gyilkolni. Amint a tárgyaláson kiderült, a gyilkossági kísérlet előtt néhány nappal Shoma egy matracon “gyakorolta” a késelést.

Majd egy délután, amikor Singaravelu úr békésen aludt a foteljében, nikábot viselve mögéje lopózott és “Allah akbar” kiáltással erőteljesen belemártotta a kését.

Amikor elfogták, a rendőröknek azt mondta, hogy ez volt a bosszúja a muszlimokat bombázó nyugatiak ellen...A tárgyalást vezető bírónő nem volt vele kíméletes. Lesley Ann Taylor ilyeneket mondott neki: “Ön egy elhanyagolható gyilkos, aki semmit sem ért el és nem egy mártír, aki zöld szárnyakkal repülhet az iszlám paradicsomba...”

Forrás: News.com.au

Eközben a címlapon