KÜLFÖLD

4 em­bert mé­szá­rolt le a brüsszeli zsidó mú­ze­um­ban, végre el­ítél­ték

5 év után most meg­bün­tet­ték az el­kö­ve­tőt. Hiába ta­ga­dott min­dent, a bi­zo­nyí­té­kok alap­ján két hó­nap­nyi tár­gya­lás után élet­fogy­tig­lanra ítél­ték a fran­cia-al­gé­riai ál­lam­pol­gár­ságú arab férfit.
  • Szerző: SZM

Kegyetlen, fegyveres mészárlást követett el a szíriai harcokból visszatérő, akkor 29 éves Mehdi Nemmouche 2014 tavaszán a brüsszeli zsidó múzeumnál. A támadásban meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő.Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam magára vállalt.

A gyilkos a cinkosával együtt Brüsszel Molenbeek nevű negyedében lakott a támadás napjáig. 2017 őszén a francia-algériai kettős állampolgárságú Nemmouche-t ideiglenesen átszállították Párizsba, ahol a francia ügyészség még azzal is megvádolta, hogy a 2013-2014-ben Szíriában túszul ejtett francia újságírók fegyőre volt.

A bírósági pere idén januárban kezdődött Belgiumban és most ért véget. Ennek során 56 kérdést tettek neki fel neki és a fegyvereket szerző bűntársának, a Marseille-ben lakó Nacer Bendrernek – írta az Actu17. A férfi azonban végig tagadott a tárgyalás során, mondván "csapdába csalták".

Az ügyész azonban rámutatott, hogy Nemmouche látható a múzeum és a brüsszeli északi pályaudvar biztonsági kameráinak felvételein,

a DNS-vizsgálatok pedig azt bizonyítják, hogy a támadáskor ő használta a később a hátizsákjában megtalált Kalasnyikov gépkarabélyt is.

Mindezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.