MEDICINA

4 árul­kodó jel: Így derül ki, hogy nem egy­szerű nátha, amit el­kap­tál

Sú­lyos be­teg­sé­get is je­lez­het­nek a tü­ne­tek, ezért min­den­kép­pen oda kell fi­gyel­ned ma­gadra. A leg­dur­vább be­teg­ség pedig tény­leg csak akkor gyó­gyít­ható, ha idő­ben fel­is­me­rik.

Télen könnyű elkapni valami vírust vagy bacilust, nem csoda, ha folyamatosan tüsszögsz, köhögsz. Ráadásul most tört ki az influenzajárvány, ami a szakemberek szerint idén sokkal durvább lesz, mint szokott, nem utolsósorban az új, ausztrál vírustörzs miatt! Így nem árt résen lenni ebben az időszakban: ugyanis ilyenkor hajlamos az ember figyelmen kívül hagyni a komoly betegségekre figyelmeztető jeleket. Egy tüdőgyógyász szakértő elmondta, mikor kell komolyan kell venni a köhögést. Ugyanis a tüdőrák az egyik legagresszívabb rákfajta, és nagyon sok esetben csak korai stádiumban gyógyítható. Ezért ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalod, azonnal keresd meg az orvosodat!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Ha tovább tart, mint három hét

Krónikus köhögésnél, akár száraz, akár hurutos, ennyi idő után mindenképpen menj orvoshoz.

2. Ha vért látsz a köpetben

Nem kell egyből megijedni, számtalan más betegség tünete is lehet, nem csak a tüdőráké, de vészjelzés, ami kivizsgálást igényel.

3. Ha köhögés közben fáj a vállad

Nem csak áttétnél fordulhat elő. A tumor miatti fájdalom átsugározhat a vállba anélkül is; függően attól, hogy a tüdő melyik részében van a daganat.

4. Ha gyakran elakad a lélegzeted

Például lépcsőzésnél vagy edzés közben – és egyébként soha nem szokott.