SÁRGACSEKK

30 mil­li­ár­dot spó­rol­tunk a ha­lál­adón

Mára tel­je­sen il­le­ték­men­tes a ro­ko­nok kö­zötti örök­lés, aján­dé­ko­zás és a vá­sár­lás is.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki a szüleitől vagy a nagyszüleitől vesz például lakást vagy autót, nem kell kifizetnie az illetéket. Mára az öröklés és az ajándékozás is ingyenes, mert jogos igény volt, hogy ne kelljen még egyszer adót fizetni azért a dologért, amit egyszer már adózott jövedelemből vett meg valaki a családból.

A nem egyenes ági rokonok közötti öröklésre ez a szabály viszont nem vonatkozik! Ott az öröklött tárgyak értéke után 18%, a lakások esetében 9%-os illeték terheli a vagyonszerzést.

Fontos könnyítés, hogy 2013. január elseje óta akkor sem kell illetéket fizetni, ha valaki a lakását kisebb értékűre cseréli vagy egy éven belül olcsóbbat vesz az eladott helyett. Ezzel a devizahitelesek terhein enyhít az állam.

A Napi Gazdaság szerint tavaly nagyjából 200.000 tranzakcióból közel 30 milliárd Ft maradt így az emberek zsebében. Ha nem családon belül vásárolunk ingatlant, akkor az illeték mértéke lakásvásárlás esetén 4%, ami azt jelenti, hogy egy 10.000.000 Ft-os árnál 400.000 Ft-ot kell pluszban befizetnünk az államnak.