OTTHONKA

3 tárgy, ami­vel min­denki ki­nyírja a mo­só­gé­pét

A mo­só­gép az egyik leg­fon­to­sabb és egy­ben leg­drá­gább elekt­ro­mos ház­tar­tási gép. Biz­tos, hogy nem ter­ve­zed évente, két­évente le­cse­rélni. Ha vá­sár­lás­kor gon­do­san el­ol­va­sod a hasz­ná­lati uta­sí­tást, és kö­ve­ted is az abban fog­lal­ta­kat, éve­kig prob­léma nél­kül hasz­nál­ha­tod. Vagy mégse? Tu­dunk olyas­mire fi­gyel­mez­tetni, ami­vel simán mű­kö­dés­kép­te­lenné te­he­ted ezt az alap­vető ké­nye­lem­hez oly nél­kü­löz­he­tet­len gépet. A ja­ví­tás­hoz pedig na­gyon mé­lyen a zse­bedbe kell nyúl­nod.

A mosógép mellé átnyújtott kis füzetkében biztos, hogy nem figyelmeztetnek arra a három tárgyra, melyeket vagy egyáltalán nem szabadna a mosógépbe dobnod, vagy csak bizonyos óvintézkedések közepette. Jól fontold meg, hogy döntesz, mert a pénztárcád bánja.

Ősellenség, a melltartó

A szerelők szerint az egyik legnagyobb mosógépgyilkos a melltartó,különösképpen az úgynevezett merevítős melltartók miatt kell a legtöbb készüléket javítani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fémből készült rész ugyanis mosás közben meghajolhat vagy kicsúszhat. Amikor ez a kis fémdarab a dobon kívülre keveredik, pillanatok alatt hazavágja a mosógépet. Egy-egy ilyen javítás súlyos tízezrekbe kerülhet, nem szólva arról, hogy a melltartót is dobhatjuk a kukába.

A nem merevítős melltartótis érdemes inkább kézzel, vagy jól zárható mosózsákban mosni, amely nem csak a gépet, de a ruhát is segít megkímélni.  

Nehéz szőnyeg

Sokan spórolás miatt a kisebb szőnyegeket nem viszik tisztítóba, inkább a gépbe nyomják. Sajnos rossz hírünk van! Ez a megoldás nem valami jó ötlet, ugyanis a szőnyeg, vagy az ahhoz hasonló, nagyobb felületű textíliák (például kanapéhuzat, pokróc) tisztítása nagyon rosszat tesz a mosógépnek.

Ennek oka, hogy az ilyen darabok annyira megszívják magukat vízzel, hogy a készülék nem, vagy csak nagyon komoly erőfeszítések árán tudja átforgatni a dobot. Ettől az erőlködéstől tönkremehet a motor, a csapágy és a tengely is, ami komoly károkat okoz. Mind a szőnyeget, mind a kanapéhuzatot érdemes inkább a tisztítóba vinni.

Eközben a címlapon
TIPP:

A törölközőkhöz hasonló fürdőszobai szőnyegeket, kilépőket lehet mosógépben mosni, de a centrifugát ne használjuk, mert az egydarabos, kiegyenlítetlen centrifugálás szintén tönkreteheti a gépet!

Iskolatáska, hátizsák

A szakemberek szerint az iskolatáska mosógépben történő mosása sem annyira jó ötlet. Bármilyen kényelmes megoldásnak is tűnik csak bedobni a gyerek koszos táskáját, sajnos ez sem a mosógép, sem a hátizsák szempontjából nem jó megoldás.

A legtöbb táska ugyanis szintén különböző merevítőkkel és cipzárakkal van felszerelve. Ezek mosás közben a dob belsejét megsérthetik. A leesett és a dobon kívülre keveredett fém alkatrészek– a melltartó merevítőjéhez hasonlóan – szintén meghibásodásokat okozhatnak a készülékben. Ráadásul a táska fém alkatrészei is könnyen tönkremehetnek, és eldeformálódhatnak.