FITTFAZÉK

Ilyen finom még sosem volt a brok­koli: 3 gyors va­csora

Össze­gyűj­töt­tünk három egész­sé­ges, kü­lön­le­ges, gyor­san el­ké­szít­hető brok­ko­lis re­cep­tet. Pil­la­na­tok alatt össze­dob­ha­tod, nem kell órá­kig a kony­há­ban állni, hogy va­csora ke­rül­jön a csa­lád asz­ta­lára.

Brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségünk! Vitaminokban gazdag A-, B1-B2-, B6 -, C-, E és K vitamint tartalmaz, de folsav, kálium, és foszfor tartalma is jelentős. Több, mint 30 különböző antioxidáns hatású anyag van benne, és jelentős szerepe van a rák megelőzésében. Magas rosttartalma miatt serkenti az emésztést.De a tisztítókúrában is segítségedre lehet, hiszen támogatja a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek működését, így a szervezeted könnyen megszabadulhat a káros anyagoktól. Alacsony kalóriatartalma miatt a diéta ideje alatt is fogyaszthatod.

1. Csőben sült brokkoli

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: 123RF

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg finom liszt
  • 6 dl tej
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt fehér bors
  • ételízesítő
  • 20 dkg reszelt sajt

Szedd szét a brokkolit rózsáira. Főzd meg sós vízben 8-10 percig, majd szűrd le óvatosan. Közben készíts besamelmártást: vajon futtass meg a lisztet, öntsd fel tejjel, habverővel kevergetve addig forrald, míg besűrűsödik. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Helyezd a brokkolit egy jénai tálkákba, vond be a mártással és sajttal szórd be a tetejét. 180 fokon 15 percig süsd, amíg szép színt kap.

2. Sonkás-brokkolis pite (quiche)

Fotó: 123RF

Hozzávalók:

Eközben a címlapon
  • 50 dkg brokkoli
  • 16 dkg sonka
  • 1 db póréhagyma
  • 3db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 dkg liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 12 dkg túró
  • őrölt bors
  • 1 tk provence-i fűszerkeverék
  • 5 ek tej
  • 5 ek olaj
  • 1.ek vaj és zsemlemorzsa

Tisztítsd meg a brokkolit, és szedd rózsáira. Forrásban lévő vízben 5 percig főzd, majd szűrd le, csöpögtesd le róla a vizet. Lisztet, sütőport, és egy csipet sót szitálj bele egy tálba. Keverd simára a túrót, tejet, és az olajat, majd dolgozd össze a liszttel. Nyújtsd a tésztát kör alakúra. Vajazz ki és lisztezz ki egy kerek tűzálló tálat. Simítsd bele a tésztát, úgy, hogy legyen pereme. Nyomkodd bele a tálba, és szurkáld meg villával. A felcsíkozott sonkát, felkarikázott póréhagymát és brokkolit tedd rá. Keverd össze a tejszínt a tojásokkal. Sózd, borsozd, add hozzá a fűszerkeveréket és a reszelt sajt felét, majd öntsd rá a zöldségestésztára. Szórd meg a tetejét a maradék reszelt sajttal, és 180 fokon előmelegített sütőben 35 percig süsd.

3. Brokkolis fasírtkák

Fotó: 123RF

Hozzávalók:

  • 20 dkg brokkoli
  • 1 db zsemle
  • 1 tojás                                
  • őrölt bors
  • zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma

Főzd meg a brokkolit, sós vízben. Szűrd le és törd össze vagy botmixerrel pépesítsd. Zsemlét áztass be egy kis langyos vízbe, ha megszívta magát, jól nyomkodd ki. Keverd össze a brokkolit, zsemlét, tojást, gerezd fokhagymát, sót, borsot, úgy hogy az állaga jól formázhatóvá váljon. Ha lágy, akkor tegyél hozzá még zsemlemorzsát. Forró olajon süsd meg a fasírtkákat.

Jó étvágyat!