KÜLFÖLD

29 mil­lió fo­rint kár­té­rí­tést ítél­tek meg a 13-szor be­bör­tön­zött mig­ráns­nak

Az em­beri jogok eu­ró­pai bí­ró­sá­gát nem ér­de­kelte a brit tör­vény­ke­zés. Meg­til­tot­ták az il­lető ha­za­to­lon­co­lá­sát.
  • Szerző: SZM

Egy szenegáli bevándorlót vissza lehet/ne küldeni Franciaországból és Németországból, de ezt az országot nem tekinti biztonságosnak Nagy-Britannia és Belgium. Egy sor uniós ország pedig el sem készítette a saját listáját.

Ezt persze meg lehet magyarázni azzal, hogy a helyi háborúk miatt gyakran változhat a helyzet, másrészt viszont kíváncsian várjuk, hogy vajon mikor kerül fel a biztonságos országok listájára Szíria?

EZT OLVASTAD MÁR?

Ebben a jogi katyvaszban egy visszaeső bűnözőként számontartott szomáliai migránsnak mintegy 29 millió forintnak megfelelő kártérítést ítéltek meg Nagy-Britanniában, mert az ellene megkezdett kitoloncolási folyamat alatt “indokolatlanul sokáig” tartották őt elzárva a hatóságok.

Az illető ekkor már 30 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel és 13-szor került rács mögé késes támadásokért és rablásokért.

Elvileg csak 2000-ig volt tartózkodási engedélye Nagy-Britanniában, de magától persze nem ment haza. 2008-ban a brit hatóságok végre megkezdték a kitoloncolását – merthogy Szomáliát nyilván biztonságosnak tekintették.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban úgy döntött, hogy az agresszív bűnelkövetőt mégsem szabad visszaküldeni a szülőhazájába. A bíróság tehát nem vette figyelembe a brit belső jogrendszert...Döntésében arra hivatkozott, hogy Abdulrahman Mohammed, gyermekkorában még Szomáliában poszttraumás stresszt szenvedett el.

Forrás: Dailymail

Eközben a címlapon