MELÓ

22 tipp, hogy meg­sze­rezd ál­maid me­ló­ját!

Most vé­gez­tél az is­ko­lá­ban és éppen állás után néz­nél? Se­gí­tünk, hogy el is nyerd! 2x11 jó­ta­nács a je­lent­ke­zés­hez és az ál­lás­in­ter­jú­hoz

Erre figyelj a a jelentkezéskor: 

1. Mindig igazítsd az önéletrajzod az adott álláshoz! Ha az alap megvan, akkor ez csak 10 percbe telik, de hidd el, megéri! 2. Mindent írj bele, amit kérnek: ha a szociális és szervezeti készségekre is rákérdeznek, akkor azokat is töltsd ki. Ne csak másold valahonnan, mert ki fog lógni a lóláb! 3. Az önéletrajzod legyen tömör és lényegretörő! A toborzók átlagosan fél percet töltenek egy CV-vel: ha könnyen átlátható és hibátlan, megtartják, ha nem az, megy a süllyesztőbe. 

4. Menj a munka elé,  magától nem fog megtalálni! Küldd el annak a cégnek az önéletrajzodat, ahol dolgozni szeretnél, akkor is, ha éppen nem hirdetnek állást. Inkább postázd a papírjaidat, aztán kérdezz rá a fogadtatásra e-mailben: egy elektronikus levelet könnyebb törölni, mint egy fizikailag megfogható papírt kidobni.  5. Győződj meg róla, hogy az aktuális és hibátlan elérhetőségeid szerepelnek a jelentkezésen. 

6. Készülj fel rendesen! Tudj meg mindent a cégről, ahová készülsz, írj alapos motivációs levelet, hogy miért szeretnél náluk dolgozni. Akár új ötleteket is felcsillanthasz benne, hogy lenyűgözd őket.  7. Alapvető követelmény, hogy a jelentkezés hibátlan legyen. Minden számítógépen van helyesírás-ellenőrző, úgyhogy egy betűhibára sincs mentség. Inkább kérj meg valakit, hogy nézze át még egyszer az önéletrajzod.  8. Ne felejtsd el beírni, hogy mivel foglalkozol szívesen a szabadidődben, mert ez sokat elárul rólad. De ne vidd túlzásba: ne legyen hosszabb a hobbid ecsetelése a szakmai múltadnál.  9. A munkáltatók gyakran kérik, hogy sorold fel a szakmai tapasztalataidat, de ez nem mindig lehetséges. Ha éppen most végeztél vagy pályát váltasz, koncentrálj a végzettségeidre. Írd be a gyakorlati helyedet, a részmunkaidős vagy önkéntes munkát. Plusz pontnak számít minden eredmény, amit például tanulmányi versenyeket értél el! 

10. Győzd meg őket, hogy érdemes vagy egy interjúra: javasold, hogy hívjanak fel egy hét múlva. Első körben a telefonos vagy Skype-os állásinterjú is elterjedt mostanában!

11. Óvatosan a közösségi oldalakkal! Ellenőrizd, hogy mit találnak rólad a Facebookon vagy a Twitterenés szigorúbb szűrőket, biztonsági beállításokat alkalmazz, hogy ne ezen ússzon el életed lehetősége.