MANI

21-es út: in­dul­hat az át­té­rés a régi sá­vok­ról az újakra

A nóg­rádi tér­ség gyors­for­galmi el­ér­he­tő­sé­gét biz­to­sító pro­jekt­ben a He-Do, az Eu­ro­asz­falt, a Colas és a Swi­tel­sky az új sávok be­fe­je­zése után el­kezdi a ré­giek tel­jes fel­újí­tá­sát.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő beszámolója szerint a terveknek megfelelően halad a 21-es út négysávosítása közel 15 km-en. A fejlesztés Salgótarján gyorsforgalmi elérhetőségét teremti meg a Hatvan és a megyeszékhely közötti 21-es út kétsávos szakaszainak bővítésével.

A júniusi alapkőletétel óta a munkák három szakaszon zajlanak.A fejlesztés során először a meglévő út mentén épül meg a két új sáv, majd a forgalmat az új sávokra átterelve új burkolatot tesznek a régi sávokra.

Mindhárom projekt fordulóponthoz ér

A NIF jelentéséből kiderül, a Szurdokpüspöki és Pásztó közötti II. szakaszon (Nógrád megye – 4,5 km) a Colas Út, a Colas Hungária és az Euroaszfalt konzorciuma már elkészült az új pályarésszel. A forgalmat december 1-én, csütörtökön átterelik, és megkezdik a főút jobb pályájának elbontását és az ottani új pálya megépítését.

A III. szakaszon, Pásztó és Mátraszőlős között (szintén Nógrád megye – 3,73 km) a He-Do a kivitelező, itt december 12-ig szintén megtörténik a forgalom átterelése, és elkezdődik a régi jobb pálya bontása.

Az I. szakaszon Hatvan és Lőrinci között (Heves megye – 6,55 km) a He-Do és a Swietelsky konzorciuma a befejező munkálatokat végzi a két új sáv kialakításánál. Az átterelés itt várhatóan január közepétől indul a régi pálya bontásával együtt.

Eközben a címlapon

Még további két szakasz hiányzik

A 21-es főút projektje további Nógrád megyei szakaszok megépítésével folytatódik 11,7 km-en megteremtve Salgótarján négysávos elérhetőségét.A Tar-Mátraverebély és Mátraverebély-Bátonyterenye szakaszokon épülő kétszer két sávos út kivitelezésére a közbeszerzési eljárás folyamatban van a NIF jelentése szerint. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében (IKOP) valósul meg.