KÜLFÖLD

21,8 szá­za­lék­kal több mig­ráns ér­ke­zett Fran­cia­or­szágba ta­valy!

Leg­alábbis ennyien nyúj­tot­tak be me­ne­kült­ügyi ké­rel­met. Akár több­ször is töb­ben le­het­nek, akik to­vább­utaz­tak vagy il­le­ga­li­tás­ban ma­rad­tak.
  • Szerző: SZM

Németország után Franciaország továbbra is a második legtöbb bevándorlót befogadó ország. A Francia Menekültügyi és Hontalan Személyek Védelmi Hivatala /OFPRA/ most közzétette a tavalyi statisztikákat. Ezek értelmében 2018-ben 21,8 százalékkal nőtt a Franciaországba érkezett migránsok száma. Pontosabban, ez az adat arra vonatkozik, hogy hányan nyújtottak be menekültügyi kérelmet.

A 122.743 fő biztosan sokkal, de sokkal kevesebb azoknál, akik különböző okok miatt nem fordultak a hatóságokhoz, tehát illegálisan tartózkodnak az országban.

Például azért, mert tovább szeretnének utazni Nagy-Britanniába vagy Svédországba. Vagy azért, mert olyan korábbi francia gyarmatokról érkeztek, ahol a nyelvet gyermekkorukban elsajátították és nem okoz nekik gondot akár évekig “elmerülni” a társadalomban.

Ebben a statisztikában nincs benne az a 35 ezer fő sem, akik a dublini eljárás szerint egy másik olyan országból érkeztek, ahol már elvileg regisztrálniuk kellett volna.

A migránsok fő származási országai Afganisztán, Guinea, Albánia, Grúzia /ma: Georgia/ és Elefántcsontpart. A jelentés szerint több mint 15 000 illegális bevándorlót visszavittek a határhoz, habár az nem derül ki, hogy konkrétan hova. Elsősorban valószínűleg a spanyol határról lehet szó. De ezek aránya is 9,9 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Az OFPRA  legsúlyosabb megállapítása, hogy ha nem csupán az utóbbi két évet vizsgáljuk, akkor a menekültügyi kérelmet benyújtók száma nem egyenes arányban, hanem exponenciálisan növekszik!