INSIDER

Így ün­ne­pel­hetsz ma - prog­ra­mok a sza­bad­ság­harc év­for­du­ló­ján

Bu­da­pes­ten, vi­dé­ken és kül­föl­dön is tar­ta­nak meg­em­lé­ke­zé­se­ket ma, az 1848-49-es for­ra­da­lom és sza­bad­ság­harc év­for­du­ló­ján. A ha­gyo­má­nyos ün­nep­sé­gek mel­lett szí­nes prog­ra­mok­kal is vár­ják az ér­dek­lő­dő­ket a már­cius 15-ei ren­dez­vé­nye­ken.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők - a megszokott útvonalon - a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Nemzeti Múzeumhoz.

Fotó: kokárda.hu
Fotó: kokárda.hu
EZT OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál tart ünnepi beszédet. A kormányfő a fél 11-kor kezdődő állami díszünnepségen - Tarlós István főpolgármester köszöntője után - szólal fel. A kormányfő beszéde után indul meg az ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekara, és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel.

A menet útvonala: az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér és a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül a Dísz térig.

A budai Várban idén is egész nap ingyenes programokkal várják az ünneplőket, akik a többi között kiállításokat, koncerteket, gyerekprogramokat látogathatnak és hagyományos magyar finomságokat kóstolhatnak.

Az Országházban ingyenes nyílt napot tartanak, az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát.  

Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Az ünnepségen Áder János államfő mond beszédet, a díjátadáson részt vesz Orbán Viktor és Kövér László házelnök.

A központi rendezvények mellett a fővárosban és vidéken is több megemlékezést tartanak.

Eközben a címlapon

Az ünnepségek miatt több helyen lezárásra, forgalomkorlátozásra kell készülni. A közlekedési változásokról bővebb tájékoztatás érhető el a rendőrség (www.police.hu) és a Budapesti Közlekedési Központ (www.bkk.hu) honlapján.

A járművek tulajdonosai, üzemeltetői számára 2017. március 14-e és 2017. március 15-e közötti időszakra zöldszámot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Azon gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak és gépjárművüket elszállították, a 06-80/180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hová szállította el az illetékes hatóság járművüket, valamint a további teendőikről. A telefonszám 2017. március 14-én 20 órától 2017. március 16-án 8 óráig üzemel.
címkék: