INSIDER

Vége a négy év­szak­nak? Tel­je­sen meg­bo­lon­dult az idő­já­rás!

Hová lett a ta­vasz? A hónap ele­jén még me­leg­re­kor­dok dől­tek meg, nyá­rias volt az idő, most pedig el­akad­nak a hóban a jár­mű­vek, és haj­na­lon­ként fagyni fog még na­po­kig.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nincs ember, aki ne hallotta volna idősebb családtagjától a mondatot: ez már nem az a tavasz, mint régen volt! És tényleg: hol van már a tavaszi cipő és kabát? Elő se kerülhetnek a szekrény mélyéről, hiszen vagy nyár van, vagy tél!

Fotó: Korponai Tamás
EZT OLVASTAD MÁR?

Pár napja még a meteorológusok sem gondolták, hogy 30 centis hóról szólnak majd a hírek! Áprilisban tízévente van komolyabb hóesés, de az utóbbi években mintha megszaporodtak volna a rendkívüli időjárási jelenségek. A mai helyzet emlékeztet a 2013. márciusi rendkívüli hóesésre. Akkor is a melegre hirtelen jött a nagy lehűlés, és március 15-re a fél országot hó borította.

Az áprilisi hó egész nap zuhogott (A képre kattintva galéria nyílik!
Az áprilisi hó egész nap zuhogott (A képre kattintva galéria nyílik!

– Egy mediterrán ciklon és egy markáns hidegfront találkozása okozta, hogy ilyen nagy mennyiségű eső, a hegyekben pedig hó esett. Ahogyan a naptárt, úgy az évszakokat is az ember találta ki, az időjárásnak sokszor azonban ehhez nincs köze, és nem határolja be 3 hónapra magát – mondta a -nak Hermann Dóra, az Időkép meteorológusa.

Alig két hete még melegrekordok dőltek meg (A képre kattintva galéria nyílik!)
Alig két hete még melegrekordok dőltek meg (A képre kattintva galéria nyílik!)
Fotó: Korponai Tamás

Drágább a fűtés és a hűtés

A rezsiköltségetis megdobja a szokatlan időjárás! Ahogyan azt a is kiszámolta: a furcsa áprilisi idő 5-15 ezer forinttal is megdobja egy átlagos lakás fűtésköltségeit a két hideg hét alatt. Gázfűtésnél még rosszabb a helyzet: itt 7-15 ezer forinttal lehet számolni, távfűtésnél ez az időszak 5-6 ezer forintba kerülhet.

De a brutális hőség is sokba kerül majd nekünk: tartós kánikulában a klímaberendezések miatt az átlagosnál 15-20 százalékkal magasabb lehet az áramfogyasztás az átlagosnál a Mavir adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a téli fűtés és a nyári hűtés majdnem ugyanannyiba kerül. Egy 45-60 négyzetméteres lakás nyári hűtése havonta 10-13 ezer, naponta 330-440 forintba  kerülhet.

A szakemberek véleményét arról, miért ilyen szélsőséges az időjárás, a ma megjelenő napilapban találod!

Eközben a címlapon
címkék: