INSIDER

Vége a négy évszaknak? Teljesen megbolondult az időjárás!

Hová lett a tavasz? A hónap elején még melegrekordok dőltek meg, nyárias volt az idő, most pedig elakadnak a hóban a jármûvek, és hajnalonként fagyni fog még napokig.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nincs ember, aki ne hallotta volna idősebb családtagjától a mondatot: ez már nem az a tavasz, mint régen volt! És tényleg: hol van már a tavaszi cipő és kabát? Elő se kerülhetnek a szekrény mélyéről, hiszen vagy nyár van, vagy tél!

Pár napja még a meteorológusok sem gondolták, hogy 30 centis hóról szólnak majd a hírek! Áprilisban tízévente van komolyabb hóesés, de az utóbbi években mintha megszaporodtak volna a rendkívüli időjárási jelenségek. A mai helyzet emlékeztet a 2013. márciusi rendkívüli hóesésre. Akkor is a melegre hirtelen jött a nagy lehűlés, és március 15-re a fél országot hó borította.

– Egy mediterrán ciklon és egy markáns hidegfront találkozása okozta, hogy ilyen nagy mennyiségű eső, a hegyekben pedig hó esett. Ahogyan a naptárt, úgy az évszakokat is az ember találta ki, az időjárásnak sokszor azonban ehhez nincs köze, és nem határolja be 3 hónapra magát – mondta a %%-nak Hermann Dóra, az Időkép meteorológusa.

Drágább a fűtés és a hűtés

A rezsiköltséget is megdobja a szokatlan időjárás! Ahogyan azt a %% is kiszámolta: a furcsa áprilisi idő 5-15 ezer forinttal is megdobja egy átlagos lakás fűtésköltségeit a két hideg hét alatt. Gázfűtésnél még rosszabb a helyzet: itt 7-15 ezer forinttal lehet számolni, távfűtésnél ez az időszak 5-6 ezer forintba kerülhet.

De a brutális hőség is sokba kerül majd nekünk: tartós kánikulában a klímaberendezések miatt az átlagosnál 15-20 százalékkal magasabb lehet az áramfogyasztás az átlagosnál a Mavir adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a téli fűtés és a nyári hűtés majdnem ugyanannyiba kerül. Egy 45-60 négyzetméteres lakás nyári hűtése havonta 10-13 ezer, naponta 330-440 forintba  kerülhet.

A szakemberek véleményét arról, miért ilyen szélsőséges az időjárás, a ma megjelenő %% napilapban találod!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?