INSIDER

Vi­gyázz: 200 ezer to­jás­ban lehet fer­tő­zés!

Len­gyel im­port to­já­sok okoz­hat­nak fer­tő­zést. 110 ezer nyers és 100 ezer főtt tojás ér­ke­zett az utóbbi idő­ben Ma­gyar­or­szágra.
  • Szerző: Ripost

Szalmonellávalfertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. 

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a fertőzés kockázata miatt elrendelte a lengyel tojásszállítmányok ellenőrzését. A november 4-ig tartó ellenőrzéssorozat minden hazai tojáscsomagolót és feldolgozót érint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Több százezer tojás lehet fertőzött.
Több százezer tojás lehet fertőzött.
Fotó: 123RF
A szalmonellabaktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) megtudta, hogy 110 ezer nyers, és 100 ezer főtt tojást kellett kivonni a forgalomból.

A szakemberek – a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig – kivonták a forgalomból a tojást és az abból készült termékeket. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági idejük 2016. november 4.

A főtt tojást is bevonták.
A főtt tojást is bevonták.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért nem szabad enni belőle, a tojással érintkezett felületeket pedig fertőtleníteni kell.

Dr. Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatósága igazgatója a -nak elmondta, hogy boltba nem került a termékből. Persze jobb elővigyázatosnak lenni!

Eközben a címlapon

A tojásokat laboratóriumban vizsgálják meg, és ha kiderül, hogy nincs bennük szalmonella, kikerülhetnek a piacra. Ilyen nagy tojóállománynál ugyanis nem biztos, hogy minden egyes tojás fertőzött – tette hozzá dr. Helik Ferenc.