KÜLFÖLD

20 év bör­tönt kap­hat a "Fe­ke­ték Le­pe­dője"

A Sea Watch 3 nevet vi­selő német "civil" hajó ka­pi­tá­nya, Pia Klemp ke­rül­het na­gyon nehéz hely­zetbe. A mig­rán­so­kat ta­xiz­tató hölgy ugyanis az em­ber­csem­pé­szet se­gí­té­séért akár 20 év bör­tönt is kap­hat Olasz­or­szág­ban.
  • Szerző: ripost

Klemp, akit becenevén a "Feketék Lepedőjeként" emlegetnek, a hajó kapitányaként több mint 1000 illegális bevándorlót juttatott Olaszországba, Lampedusa szigetére. A hölgy ezt annak tudatában tette, hogy tiltott tevékenységet folytat.

A kapitány asszony börtönbe kerülhet
A kapitány asszony börtönbe kerülhet

Azt a védekezést, hogy ezt emberbaráti, embermentő kötelességként tette, némileg kétségessé teszi, hogy a Sea Watch 3 több esetben líbiai vizekre, partközelbe hajózott és ott vett fel migránsokat, ahol ez a Líbiai parti őrség feladata lett volna.

Az olasz hatóságok szerint Klemp összejátszott az embercsempészekkel, akik tengeri találkozási pontokon adták át neki a menekülőket. Titokban készített fényképek bizonyítják, hogy

embercsempészek kísérik a migránsokat szállító csónakokat a mentőhajóhoz.

Klemp tagad, szerinte a felvételek a hatóságok állításával szemben nem Líbiában, hanem Máltánál készültek.

A sorosista "civil szervezetek" természetesen hősként tekintenek a törvényt kevéssé tisztelő kapitányra, sőt olyanok is akadnak, akik egyenesen "Béke Nóbel Díjat" követelnek számára.

Az olasz bíróság valószínűleg nem erről tárgyal majd.

Eközben a címlapon