LEHÚZÁS

Jól te­jelt a cu­kor­biz­nisz! - 2,5 mil­li­árd­nyi adót akart vissza­igé­nyelni!

Négy év bör­tön­bün­te­tés­sel súj­totta a Sze­gedi Tör­vény­szék azt a la­jos­mi­zsei férfit, aki köz­re­mű­kö­dött egy 480 ezer ton­nás fik­tív cu­kor­ügy­let­ben. Ez több, mint Ma­gyar­or­szág éves cu­kor­fo­gyasz­tása.
  • Szerző: F. G.

Az ügy - az eljárás során elhunyt - elsőrendű vádlottja ügyvezetője volt egy szegedi székhelyű, cukor és édesség-nagykereskedelemmel foglalkozó kft.-nek, a lajosmizsei férfi pedig egy nagykőrösi nagykereskedelmi céget irányított - írta az MTI. 

Nem aprózták el a dolgot (Fotó: thinkstock)
Nem aprózták el a dolgot (Fotó: thinkstock)
Fotó: 123RF

Nem mozdult meg a cukorhegy

A két vállalkozás 2012 augusztusában együttműködési megállapodást kötött arról, hogy a lajosmizsei férfi a szegedi cégnek olyan partnert keres, amely nagy mennyiségű cukrot képes szállítani versenyképes áron. Ennek fejében a nagykőrösi céget jutalék illeti meg. A szegedi nagykereskedés még ugyanazon a napon szerződést is kötött egy szlovák céggel - Magyarország éves fogyasztását meghaladó mennyiség - 480 ezer tonna kristálycukor szállításáról.

A lajosmizsei férfi így nettó 9,5 milliárd forint közvetítői díjról állított ki számlát, melyet a szegedi cég vezetője az adóbevallásban szerepeltetett, és megpróbált 2,565 milliárd forintnyi forgalmi adót visszaigényelni.

A szlovák cég vezetője mindeközben nem is tudott a szerződésről, aláírása névbélyegzővel került a megállapodásra.

A nyomozás során kiderült, hogy a  lajosmizsei férfi a jutalékról kiállított számlát nem szerepeltette cége adóbevallásában. Ezt azzal indokolta, hogy nem kapta meg az ellenértékét.

A törvényszék döntése ellen a vádlott és védője fellebbezett.

Eközben a címlapon