KÜLFÖLD

17-en vesz­tet­ték éle­tü­ket Fran­cia­or­szág­ban, 4 éve tá­mad­ták meg a Char­lie Hebdo szer­kesz­tő­sé­gét

2015-ben, pon­to­san négy évvel ez­előtt tör­tént Pá­rizs­ban a Char­lie Hebdo szer­kesz­tő­sége ellen vég­re­haj­tott ter­ror­tá­ma­dás. A szer­kesz­tő­ség­ben tör­tént vé­reng­zés során 12-en meg­hal­tak, to­vábbi 11 ember pedig meg­sé­rült, de az öl­dök­lés csak két nap­pal ké­sőbb ért véget, mi­u­tán a rend­őrök le­lőt­ték az el­kö­ve­tő­ket.
  • Szerző: Ripost

Egész nap megemlékezést tartanak a párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége előtt. Az emberek gyertyákat és virágokat visznek, hogy megemlékezzenek a támadás során elhunyt áldozatokról.

Az évforduló alkalmából megemlékeztek a hetilap oldalain is a támadásról. A lap publicistája szerint az emberek megunták a támadás történetét és sokan közönnyel gondolnak rá vissza.

EZT OLVASTAD MÁR?

„Többen is kérdezték, hogy miért nem fejeztük még be” – mondta el Laurent Sourisseau, aki csak Riss néven publikál a lapban. – „Elég aggasztó ez a közöny” – folytatta.

A Charlie Hebdo legfrissebb címlapja
A Charlie Hebdo legfrissebb címlapja
Fotó: Twitter

2015. január 7-én, pontosan négy évvel ezelőtt történt a Charlie Hebdo, francia hetilap ellen történt terrortámadás. Több nap leforgása alatt összesen 17 ember vesztette életét és többen megsérültek a terroristák támadásai során.

Fotó: Twitter

Egy szerdai délelőtt épp szerkesztőségi megbeszélést tartottak a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnál, mikor kevéssel dél előtt két dzsihadista támadta meg a szerkesztőség épületét. A két támadó, Said és Chérif Kouachi feketébe öltözve, géppisztolyokkal mészárolták le a bent dolgozókat. 12 ember meghalt, 11 pedig megsérült a támadás során. A lövöldözés közben az „Allahu akbar” és a 

„Megfizettek, amiért sértegetitek a Prófétát”

rigmusokat ordították. A támadás után kimenekültek az épületből és egy fekete Citroennel elhajtottak, amit egy harmadik társuk vezetett.

Eközben a címlapon
Fotó: Twitter

Másnap a terroristákkal kapcsolatban álló Amedy Coulibaly lelőtt egy rendőrt és megsebesített egy járókelőt, majd két nappal az első támadás után újabb 4 embert ölt meg a támadó.

A terroristák elleni vadászat végül január 9-én, egy pénteki napon ért véget. Ekkor a rendőrség egyszerre két helyszínen csapott le a támadókra, akiket megöltek.

A terrortámadásokat követően Franciaországban és szerte a világban megemlékezéseket tartottak, ezeken az eseményeken épült be az emberek tudatába a „Je suis Charlie”, azaz a „Charlie vagyok” mondat, ezzel kifejezve együttérzésüket. A 2015. január 11-én tartott párizsi felvonulásos megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Fotó: Twitter

A későbbi vizsgálatok feltárták, hogy a Kouachi testvérek Szíriában kaptak kiképzést a gyilkolásra terroristáktól, majd a migrációs hullámot kihasználva érkeztek vissza Franciaországba, ahol kitervelték támadásukat. A migrációs hullámot kihasználva ráadásul nem ez volt az egyetlen terrortámadás Európában.