ÚTISÚGÓ

12 fan­tasz­ti­kus prog­ram hét­vé­gére: Tel­je­sen in­gyen!

Ezen a hét­vé­gén a far­sangi mu­la­to­zá­soké és a disz­nó­to­roké lesz a fő­sze­rep or­szág­szerte, és az édes­szá­júak sem fog­nak majd unat­kozni.

De lássuk, mi vár ránk, ha kedvünk szottyan kirúgni a hámból, íme, a 12 legjobb program az országban most hétvégén.

1. A február 10-11-i hétvégén Szentendre fergeteges karneváli hangulattal búcsúztatja a telet. A második Szentendrei Karnevál – Farsangfarka Fesztiválon (http://szentendre.utisugo.hu/programok/szentendrei-karneval-farsangfarka-fersztival-703613.html) lesz minden, ami elengedhetetlen a farsangoláshoz: maskarások, szoboremberek, farsangi fánk-különlegességek, koncertek, fáklyás-álarcos felvonulás, gyerekprogramok, gasztronómiai vásár. A Fő téri nagyszínpadon első este Holdviola lép fel, vasárnap a Besh o droM koncertje zárja a karnevált a téren felállított tűzkosarak, hőgombák és a fényfestés kíséretében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2. A zenei programok mellett mangalicatenyésztők és a legkiválóbb mangalica termékek, élő mangalicák, mangalica street food, helyben sült friss tepertő, gasztro kézművesek és kézműves vásár, a legjobb sörök-(forralt)borok és pálinkák várják a vendégeket a Budapesti Mangalica Fesztiválon (http://budapest.utisugo.hu/programok/xi.-budapesti-mangalica-fesztival-29888.html),  a Szabadság téren.

3. Február 9-11. között ismét megrendezik a Budai Farsangi Fánkfesztivált (http://budapest.utisugo.hu/programok/ii.-budai-farsangi-fankfesztival-703604.html) az Alleé melletti sétányon, ahol több, mint 80 féle hagyományos és új vonalas fánk, street food, hagyományos farsangi étek és még megannyi finomság kerül terítékre. A finom ételeket természetesen különleges borok, pálinkák, sörök és farsangi koktélok fűszerezik.

4. A most havas hegyekkel körülölelt Pilisszentkereszten is lesz fánkfesztivál (https://www.facebook.com/F%C3%A1nkfesztiv%C3%A1l-Pilisszentkereszt-747513465343037/ ) a hétvégén, amely farsangi felvonulással kezdődik, majd a Pilisi Szlovákok Központjában egész napos műsor, folklórműsor, koncert, bál és diszkó várja a látogatókat.

5. Keress színes, izgalmas élményeket a Vajdahunyadvárban, ott, ahol a hagyomány és a modern világ találkozik. A Farsangi Forgatag (http://budapest.utisugo.hu/programok/gyere-a-fenyre!-farsangi-forgatag-a-vajdahunyadvarban-689613.html) elnevezésű programon lesz napfénycsalogatás, játék a fénnyel, élményfal, közösségi szövet készítése, középkori színpadi jelenetek, zsonglőrök, artisták lélegzetelállító mutatványai, jósda, kenyérsütés, népi játszóház és kézműves foglalkozások is.

6. Ezen a hétvégén tartják a híres Mohácsi Busójárást (http://mohacs.utisugo.hu/programok/busojaras-mohacson-8484.html) is. Borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt - meg turistákat. A telet várhatóan 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja, és fellép zenekarával Boban Marković is.

Eközben a címlapon

7. Tatabányán ezúttal malackodhatunk a Tatabányai Malacságokon.  Szombaton délután fellép a Dupla KáVé és Köteles Cindy, utána pedig a 3+2 együttes ad koncertet. DE a nap folyamán lesz kolbásztöltő verseny és természetesen látvány disznóvágás, illetve hús és füstölt áru vásár is a tatabányai Árpád téren.

8. A Velence Korzón időutazásra indulhatunk és napkeltétől napnyugtáig tartó farsangi mulatsággal örülhetünk a tavasz közeledtének a Velencei Karneválon (http://velence.utisugo.hu/programok/velencei-karneval-703605.html). Lesz reneszánsz divatbemutató, reneszánsz táncház, kézműves kirakodóvásár, zsonglőr kabaré és elégetik majd a Télboszorkát is.

9. Hagyományőrző disznóvágásra hívnak mindenkit a Bakonybélbe február 10-én. Megkóstolhatjuk az igazi orjalevest, a toros- és töltött káposztát, de lesznek pecsenyék, sült hurka és kolbász, délután vadpörkölt és friss töpörtyű. Délelőtt 10 órától forraltbor főző versenyre is benevezhetünk.

10. Lekváros, csokis, túrós, narancskrémes, szalagos, csöröge, rózsa – ilyen különleges fánkok várnak ránk az Országos Farsangi Fánkfesztiválon (https://www.facebook.com/orszagosfankfesztival/), Nagykanizsán február 9 - 10. között. Sztárvendég: Szekeres Adrienn.

11. Február 10-én egész nap a disznóké lesz a főszerep Ónodon! A hivatalos szúrás reggel 7 órakor kezdődik, 9 órától pedig látványvágás is lesz, dáridózhatunk Lajcsival, és délután fellép Nótár Mary is.

12. Gombóc Artúrok, bevetés indul!  Magyarország legjobb kézműves csokoládé- és édességmanufaktúrái, extravagáns programok, extrém csokiszobrász show, nonstop csokoládékészítő workshop és minőségi, istenien finom csokoládék és édességek várnak rátok minden mennyiségben Szegeden, a Csokoládéünnepen (http://szeged.utisugo.hu/programok/csokoladeunnep-szeged-703111.html).