ÚTISÚGÓ

10 hasznos tipp, hogyan repülj olcsón

A lé­gi­tár­sa­sá­gok szá­mos ked­vez­ményt kí­nál­nak vá­sár­lás­kor. Akár sokat, akár ke­ve­set uta­zol, a célod egy­ér­tel­műen csak az lehet, hogy amennyire csak lehet, spó­rolj a költ­sé­ge­ken.

Itt van néhány remek tanács, ami segít, hogy megszerezd a legolcsóbb repülőjegyeket. Utazz úgy, hogy ne pazarold feleslegesen a pénzed.

1. Használj repülőjegy-kereső oldalakat

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokan nem is tudnak róla, milyen drágán vették a jegyet, mert nem böngészték végig a légitársaságok kedvezményes ajánlatait. Pedig a költségek csökkentésének egyik kulcsa  az, hogy bőséges információval rendelkezzünk az adott városba kínált jegyek áráról.

Az egyik legegyszerűbb módja a szükséges információk megszerzésének, hogy olyan speciális repülőjegy-keresőket használsz, mint a Skycanner, a Kayak vagy a Google Flights. Ezek a keresők átnézik valamennyi légitársaság oldalát, akik a kívánt célállomásra repülnek,  a  végén pedig kidobják a legolcsóbb lehetőségeket.

A repjegy-keresők használatának az előnye az is, hogy több infót kapsz egyszerre több forrásból, ráadásul ezek a motorok elérnek olyan oldalakat is, melyeket alapból nem dobna fel a Google kereső az első találati oldalon.

2. Használj törzsutas kártyát

Ha gyakran utazol, roppant előnyös ez a kártya!  A törzsutas kártyák lényegében olyan pontgyűjtő kártyák, amivel a légitársaságok hűséges vásárlóikat jutalmazzák. Ezekkel a kártyákkal mérföldeket tudsz gyűjteni, melyeket később ingyen jegyre vagy szállásra válthatsz be. Nem muszáj pontosan annyi pontnak lennie, mint amennyi az adott utazáshoz kell, azokat ki tudod egészíteni pénzzel. A legtöbb helyen nem évül el a kártya, akkor sem, ha nem utazol egy ideig.

3. Iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire

Az egyik módja annak, hogy ne maradjunk le a legkedvezőbb ajánlatokról az, hogy feliratkozunk a légitársaságok hírleveleire.  Amíg az email címed szerepel az adott listán, értesítés fogsz kapni az szezonális akciókról és a legnagyobb black friday leárazásokról is. Mivel a legtöbb akció 24 órán belül lejár, a legjobb tehát, ha emailben azonnal értesülsz róluk!

Eközben a címlapon

4. Legyél rugalmas az időpontokkal

A repülőjegyek ára az ünnepnapok és bizonyos időszakok közeledtével egyre drágább lesz. Például az amerikai belföldi járatok olcsóbbak kedden, szerdán és vasárnap, hétvégén viszont magasabbak az árak az üzletemberek által megnövekedett forgalom miatt. A legolcsóbban tehát nemzetközi viszonylatban is hétköznapokon lehet utazni.

Repülj Red-eye jegyekkel

A Red-eye járatok este 9 után szállnak fel és korán reggel érkeznek meg. Azért olcsóbbak, mert nem sokan szeretnek ilyenkor utazni, viszont a gépek egyenesen a célállomásra viszik az utasokat átszállás nélkül, így nem kell menet közben szállást is foglalni. Tehát, ha kevesebbet szeretnél fizetni, repülj akkor, amikor nincs nagy forgalom. Szintén kifizetődő, ha rugalmas a repülési terved, így ki tudod használni, ha a célállomásod közelébe tartó járatra a jegyet fillérekért árulják.

5. Foglalj repjegyet és szállást együtt

Ha csomagban foglalod a szállást és az utazást, pénzt spórolhatsz meg. A legtöbb esetben a légitársaságok a szállás árából is adnak kedvezményt, ha náluk veszed a repjegyed. De ha előbb foglalod le a szállást, mielőtt jegyet vettél volna, megbüntethet a légitársaság. Ajánlott tehát a kettőt együtt foglalni, hogy kihasználhasd a maximális kedvezményt.

6. Válassz másodrangú repteret

Sokan azt gondolják, hogy a városokhoz közelebb épült repterek olcsóbbak, mint a várostól távolabbiak, hiszen a messzebb lévők esetében az odajutás költsége magasabb. De ha összeadod az árakat, rájössz, hogy ez nem feltétlen van így, mert sokszor a távolabbiak az odajutás költségeivel együtt is olcsóbbak. Mindent vess össze és a legoptimálisabbat válaszd.

7. Válassz fapadost

A fapados járatokra általában olcsóbbak a jegyek, mint a nagy légitársaságok járataira. Mielőtt megvennél egy drága jegyet, kutasd át a netet. Ha van fapados járat, amely közlekedik a kívánt célállomásra, fontold meg a döntést. Amellett, hogy a fapadosoknak rendkívül kedvező az áruk, azért lehetnek rejtett költségeik is. Ha nehezebb a csomagod például, mint amennyi az ingyenesen szállítható, akkor fizetned kell a többletsúlyért. Másrészt mivel ezeken olcsóbb a jegy, ezért több széket helyeztek el a fedélzeten, így szűkösebbek, vagyis akár kényelmetlenebbek is lehetnek az ülések.

8. Válassz nagyvárosokat

A nagyvárosok közötti járatokon nagyobb az utasforgalom, ezért a légitársaságok a versenyhelyzetben megpróbálják egymás alá kínálni jegyeiket. Tehát a nagyvárosokon keresztül való utazás olcsóbb, például egy út Londonba sokkal olcsóbb, mint Manchesterbe.

9. Foglalj oda-vissza jegyet

Sokan azt hiszik, hogy az egy irányú jegyek fele annyiba kerülnek, mint az oda-vissza jegyek. Ez a legtöbbször nem igaz, sőt általában két darab egyirányú jegy drágább, mint egy jegy oda-vissza. Ha spórolni szeretnél, vegyél oda-vissza jegyet. A legtöbb akciót sokszor eleve is a retúrjegyekre kínálják!

10. Több átszállás, olcsóbb utazás

Ha az idő és a költségek szempontjából összehasonlítod a direkt utat az átszállással, és a végeredmény az, hogy átszállással olcsóbb, akkor érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is. Viszont arra ügyelj, hogy egy körutazás esetében a többszöri átszállásos megoldással kényelmetlenné és nehézkessé is válhat az utazás.