INSIDER

10 euró kár­té­rí­tést fi­ze­tett a Wizz Air a hát­ra­ha­gyott cso­ma­go­kért

Azt tudja az ember, hogy a fa­pa­do­sok­nál min­de­nért külön fi­zetni kell, de hogy akkor sem hoz­zák el a cso­ma­got, ha az ki van fi­zetve, és még csak nem is szól­nak az uta­sok­nak, az már több a sok­nál! A Wizz Air előre nem lát­ható idő­já­rási vi­szo­nyokra hi­vat­ko­zik, Bu­da­pest Fő­vá­ros Kor­mány­hi­va­tala vizs­gá­la­tot in­dí­tott.
  • Szerző: Ripost

Csak néhány utas bőröndjét hozta el a teljes utaslétszámmal repülő Wizz Air hétvégi járata Dubaiból Budapestre, ráadásul a cserben hagyottak csak jóval a leszállás után, egy utastársuktól értesültek arról, hogy feleslegesen várakoznak a poggyászkiadónál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindennek a szél az oka?

Úgy tűnik, semmit sem tanult a Wizz Air abból a 32 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságból, amit többek közt a kellő szakmai gondosság hiánya miatt szabott ki rá a Pest Megyei Kormányhivatal tavaly. Múlt hétvégén a Dubaiból Budapestre tartó járat utasainak a poggyászát hagyta az Egyesült Arab Emírségekben a légitársaság úgy, hogy erről egy szót sem szólt utasainak. A cég a megkeresésére azt közölte: „Az erős ellenszél és a Budapestre előre jelzett hó miatt a szokásosnál több üzemanyaggal kellett elindulnia a gépnek. Ezért, illetve a feladott poggyászok szokatlanul nagy mennyisége és tömege miatt több poggyászt felszállás előtt kirakodtak, hogy a repülőgép a megengedett súlyhatáron belül maradjon."

Teljes volt a káosz

„Nem adtak információt és választási lehetőséget sem. A Lufthansa korábban hasonló helyzetben indulás előtt megkérdezte, ki maradna még egy éjszakát a cég költségére, s fogadna el a kellemetlenségért 200 eurót” – mondja a -nak Ágnes, aki szintén hiába várta a bőröndjét. „A kapitány tudta, hogy rengeteg utas bőröndjét nem viszik el, ám sem a felszállás előtt, sem az út során, de még a leszállást követően sem jelezte ezt az utasoknak.  Ott ment el mellettünk a személyzet többi tagjával együtt a poggyászkiadónál, de még akkor sem szólt, hogy hiába várjuk a bőröndünket! Végül egy utastársunktól tudtuk meg, hogy mi történt. A fáradt emberek egyszerre rohamozták meg a poggyászkezelési irodát, hogy panaszt tegyenek. Szörnyű káosz volt. Erre nincs mentség, ez elfogadhatatlan!”

Eközben a címlapon

Ágnes 25 ezer 600 forint poggyászdíjat fizettet egy extra szolgáltatásért, amelyet nem teljesítettek.

„A történtek után az lenne a minimum, hogy valóban sajnálják, ami történt, és igyekeznek jóvá tenni”

– teszi hozzá egy másik cserben hagyott utas, Danku Adrienne. „Ehelyett kaptam egy sablonértesítést, hogy várhatóan kedden hozzák majd Budapestre a kint hagyott csomagomat.”

A repülésbiztonságra hivatkozik a Wizz Air

A károsultak között van egy korábbi légiutas-kísérő is.

„A Wizz Air az utasbiztonságra hivatkozva próbálja lerázni a felelősségét és elfedni a profitéhségét. Pedig az internetes foglalásnak köszönhetően pontosan tudják, hogy egy adott gépen hány utas lesz és milyen súlyú bőröndöt visz magával. Ám a cég inkább kaszált” – vélekedik.

„Ilyen esetben nem áll a kapitány rendelkezésére információ, hogy mely utasok csomagját pakolták ki a földi kiszolgáló személyzet tagjai” – védekezik a cég. „A légitársaság ugyan tudja, hogy hány jegyet, illetve poggyászfeladást értékesített egy adott járatra, ám a ténylegesen megjelent utasok száma és a feladott poggyászok összsúlya csak az indulás előtti pillanatokban áll a rendelkezésünkre."

Vagyis arra játszottak, hogy lesznek, akik annak ellenére nem utaznak, hogy kifizették a jegyet vagy nem használják ki a megadott maximális súlyt. A Wizz Air a -nak adott válaszában az utasok és a repülés biztonságára hivatkozik,de ez nem mentesíti a céget a tájékoztatási kötelezettség alól. A Wizz Air jelezte: a kint hagyott bőröndök mindegyike megérkezett szerdán Budapestre.

A károsult Ágnes pedig arról tájékoztatta a -ot, hogy a történtek miatt 10 eurót ajánlott fel számára a Wizz Air. „Bezzeg, ha én hibázok a bőröndöm méretével vagy súlyával, akkor irgalmatlanul megsarcol!” – összegez.

Nem teljesítették a kifizetett szolgáltatást Budapest Főváros Kormányhivatala eljárást indít a légitársasággal szemben, mert felmerül a gyanú, hogy a Wizz Air nem teljesítette a szerződésben vállalt és az utasok által kifizetett szolgáltatásait. „Az ilyen jogsértések ellen minden helyzetben kötelességünk megvédeni a magyar emberek érdekeit” – mondta Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, aki kezdeményezte a vizsgálatot. A károsultak a fogyved_kmf_budapest@bfkh.gov.hu e-mail címen tehetnek panaszt.