ÉLETMÓDI

10 emlék gye­rek­ko­runk nya­ra­i­ból, amit a mai fi­a­ta­lok már ki­rö­hög­nek

Em­lék­szel még a tu­bu­sos máj­krémre, a ra­ké­ta­má­szó­kára és a zász­ló­fel­vo­ná­sokra? Utazz ve­lünk az idő­ben!

A négercsók, a macskanyelv és a napközis táborok sem koptak ki a mindennapokból, mégis van legalább 10 dolog, amire csak azok emlékezhetnek a gyerekkori nyarakról, akik már jócskán elmúltak legalább 20 évesek.

1. Tubusos májkrém Az utazások kötelező kelléke a praktikus és egyben meglehetősen gusztustalan tubosos májkrém volt, amiből príma szendvicseket lehetett útközben gyártani.

2. Derékig sliccelt fürdőruha és fecske A fiúk kötelező fecskében, a lányok pedig divatosan hónaljig felsliccelt fürdőruhában ünnepelték a Balatont. Így visszagondolva elég érdekes lehetett a látvány.

3. Képeslap az otthon maradtaknak Ma már legfeljebb azért veszünk képeslapot, hogy kirakjuk a hűtő falára. De akkoriban még komoly sértődésre adott okot,ha valamelyik családtagnak vagy jóbarátnak nem küldtünk egy lapot Lelléről, amiben megírtuk, hogy mindenki jól van, a víz meleg és reméljük, otthon is mindenki csodásan érzi magát.

4. Walkman a parton A zenét nem hangszóró és még csak nem is mp3 lejátszó szolgáltatta,hanem bizony a jó öreg walkman. Ha meg akartuk osztani valakivel az élményt, akkor visszatekertük a megfelelő számhoz a kazettát, és ketten kuporodtunk össze a fülhallgató egy-egy oldalához.

5. Utasellátós csoki Ha vonattal indult útnak a család a nyaralásra, akkor majdnem biztos, hogy a gyerek kikönyörögte, hogy vegyenek Csokirolót, vagy hétköznapibb nevén utasellátós csokit.Sajnos ezt már nem gyártják, pedig emlékeink szerint isteni volt.

Eközben a címlapon

6. Zászlófelvonás a táborozásnál A reggeli ébresztő után a kötelező rendrakás következett, majd ünnepélyes zászlófelvonással indítottuk a napot. Ugye, mennyire elképesztő még visszagondolni is?

7. Sorban állás a telefonfülkénél Mivel szó sem volt még mobiltelefonról, a családot pedig időnként szerettük volna felhívni, ezért aztán utcai fülkéket kerestünk. Ha táboroztunk, akkor egyenesen kígyózott a sor a környék egyetlen működő telefonjánál, hogy mindenki váltson pár mondatot a szüleivel.

8. Moncsicsi Mivel mindenkinek volt és mindenki imádta, ezért aztán a nyaralás is elképzelhetetlen volt anélkül, hogy magunkkal vigyük a kedvenc házimajmunkat.

9. Film a fényképezőgépbe Egyetlen esélyünk volt arra, hogy dokumentáljuk a vakációt. Ez pedig a fényképezőgép, amibe persze bőségesen kellett magunkkal befűzhető filmet is vinni, hogy legyen minek elraktároznia a fotókat. És jaj volt az emlékeknek, ha véletlenül kinyílt a gép, a szalag pedig fényt kapott!

10. Diavetítő Ha éppen nem volt adás a tévében, vagy egyáltalán nem volt tévé a szálláshelyen, akkor remek szórakozás volt diavetítést tartani és úgy nézni a mesét.