ÚTISÚGÓ

10 döb­be­ne­tes tény a Holt-ten­ger­ről, amik miatt biz­to­san el­uta­zol oda

A Holt-ten­ger­ről azt talán min­denki tudja, hogy sűrű vizén az ember akár ülve is le­beg­het, nem süllyed el. Azzal vi­szont ke­ve­seb­ben van­nak tisz­tá­ban, hogy va­ló­já­ban nem is ten­ger, hanem tó, s nevét a víz rend­kí­vül magas só­tar­talma miatt kapta. Ez az oka annak, hogy né­hány só­ked­velő bak­té­ri­u­mot le­szá­mítva sem­mi­lyen élő­lény nem képes benne meg­élni. Tehát a part­jára hiába vin­nénk hor­gász­fel­sze­re­lést, egy árva hal sem akadna a hor­gunkra.
címkék:
  1. A Holt-tenger valójában egy lefolyástalan tó, amelyet a Jordán folyó táplál, már amennyire tőle telik. A Jordán folyó vizét ugyanis öntözés céljából más területekre vezették, így a Holt-tenger évről évre sekélyebb, vize évi másfél (!) métert csökken. Sietnie kell tehát annak, aki szeretne még fürdeni benne!
  2. Igaz, a jordán kormány nagyszabású tervet eszelt ki a tó megmentésére. Egy 180 kilométeres csővezetékkel szándékoznak megakadályozni a tó pusztulását, oly módon, hogy a Vörös-tengerből csővezetéken keresztül szivattyúznának vizet a Holt-tenger száradó medrébe.
  3. A Holt-tenger vizében megmártózni különleges élmény. A víz sótartalma ugyanis több mint 33 százalékos, azaz tízszer sósabb, mint más tengerek.  
  4. A sok só miatt negyedóránál többet nem ajánlatos benne fürdeni, az a néhány perc viszont csodát tesz a bőrünkkel: kisimul, ragyogóvá és teltebbé válik.
  5. A Holt-tenger vizében és iszapjában, amit magunkra is kenhetünk, nagy arányban található magnézium és kalcium, valamint nyomelemek, melyek kitűnő hatással vannak nemcsak a bőrre, de az ízületekre és a csontrendszerre is.
  6. A Holt-tenger a Jordán-árokban fekszik, amely Földünk legmélyebb szárazföldi helyszíne. A víz tükre több mint 420 méterrel, a tófenék 795 méterrel helyezkedik el a tenger szintje alatt.  
  7. Ebben a Holt-tengeri katlanban a száraz éghajlat, illetve sós környezet miatt egész évben mindössze 25 százalékos a páratartalom, ezért itt még a nyári, több mint 40 fokos forróságban sem izzadsz meg!
  8. A Holt-tenger jordán oldalán találjuk Szodoma városát, amelyet az írások szerint Isten kénköves és tüzes esővel pusztított el lakosai bűnös élete miatt. A bizarr formájú sóhegyek tetején a mai napig ott áll Lót feleségének szobra, aki sóbálvánnyá változott, amikor a tiltás ellenére visszatekintett a züllött városra.  
  9. A Holt-tenger a pikkelysömörben szenvedők Mekkája is. A betegek szinte mindegyike – már egy egyhetes kúra után is – átmenetileg gyógyultan távozik innen.
  10. A Holt-tenger egy ideje könnyen és viszonylag olcsón elérhető a fapados légitársaságok segítségével. A Jordán főváros, Amman repülőterétől például mindössze 1 órányi autóútra fekszik a legközelebbi Holt-tengeri üdülőváros.
címkék: