6 éve

Offshore céghálót fontak az Index köré Spéder és Bajnai emberei

"Helyreigazítás. Az oldalunkon 2016. június 2. napján megjelent "Offshore céghálót fontak az Index köré Spéder és Bajnai emberei" címû cikkünk valótlanul keltette azt a hamis látszatot, mintha Bodolai László ügyvéd olyan személy lenne, aki adóelkerülõ offshore ügyekben tevékeny és jártas. A valóság ezzel szemben az, hogy Bodolai László ügyvéd az Indexet üzemeltetõ magyar gazdasági társaságot érintõ magyar cégbírósági ügyintézésében vett részt." Újabb és újabb meghökkentõ adatok kerülnek napvilágra a magyar média több orgánumáról. Ezúttal a Magyar Idõk újságírói bogozták ki a távoli szigetekre vezetõ szálakat.

Ami még inkább meghökkentő: az adóelkerülő offshore ügyekkel kapcsolatos jogászi munkát az a Bodolai László ügyvéd vállalta bizalmasan, aki az egyik nagy leleplező portál, az átlátszó.hu felügyelőbizottságában is tevékenykedik. Ráadásul őt, az offshore specialistát delegálta a Lehet Más a Politika (LMP) a Nemzeti Választási Bizottságba.

Az Index portál eddigi háttértörténete lényegében nem más, mint adóelkerülő, vagy ahogy álszent módon mondják, "adóoptimalizáló" cégek révén történő ügyeskedés.

Szereztek benne meghatározó tulajdonrészt Seychelle-szigeteki és ciprusi cégek is. Tulajdonosai között ott volt az egykori brókerből ingatlanmilliárdossá lett Nobilis Kristóf és persze Spéder Zoltán is, akit legújabban Demján Sándor illetett megdöbbentően kemény kritikával a takarékszövetkezetek, szerinte "parazita" kizsigerelése miatt.

Baloldali politikusok sora...

Bábáskodott az offshore hátterű Index körül személyesen Bajnai Gordon is, ekkoriban főleg az akkor adóparadicsomként számon tartott Ciprusra bejegyzett cégek tulajdonolták a népszerű hírportált.

Éveken át a Whitestone nevű Seychelle-szigeteki cég volt az Index többségi tulajdonosa, melynek a teljes körű meghatalmazottja volt Spéder, aki így lényegében bármit megtehetett a céggel, amit papíron új-zélandi és panamai strómanok vettek a nevükre...

Nemrégiben - bizonyára veszélyt szimatolva - offshore-mentesítették az Indexet. Azóta már csak az egykori "meghatalmazott" Spéder és egy ismeretlen tulajdonban lévő szlovák cég az Index-birodalom tulajdonosa. Vajon miért  és mit kell továbbra is ennyire rejtegetni?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!