BIZARR

Vulkánban élő cápákat fedeztek föl!

Nem pusztán arról van szó, hogy kivételesen életképes egyedek képesek megmaradni a szélsőséges viszonyok közt. Ezek a cápák úgy lubickolnak a forró vízben, mint Mari néni a termálfürdőben!
címkék:

A National Geographic tengerbiológusai vulkánok élővilágát kutatták a Salamon-szigetek melletti tengerekben. Ez a maroknyi szigetcsoport Ausztráliától északkeletre néhány száz kilométerre található.

Itt két hatalmas geológiai kőzetlemez találkozik, így különösen aktív vulkanikus tevékenység jellemzi a környező területeket. A tudósok arra voltak kíváncsiak, milyen állatok érzik kellemesen magukat a víz alatti vulkánokban és környezetükben.

Tudni kell, hogy ahol az óceán és a magma találkozik, ott a víz rettentő savas kémhatású a felszabaduló gázok miatt és akár 100 Celsius fokig is hevülhet. Ilyen extrém körülmények mellett pedig élőlény nem képes életben maradni.

A kutatók egy kamerát engedtek le a tengerbe, hogy láthassák, akad-e bármiféle nyoma az életnek a szélsőséges körülmények között. Amit a felvételeken találtak, azon  nagyon meglepődtek!

Pöröly- és selyemcápák úszkáltak vígan egy vulkán torkolatában, ott ahol szinte semmi sem adott ahhoz, hogy életben maradhassanak.

Úgy vonzza a forró víz a cápákat, mint az embereket a termálfürdő!

Ez a felfedezés rengeteg kérdést felvet. Leginkább azt, hogy miért nem halnak bele a környezeti viszontagságokba ezek a kényes élőlények?

(GQ)

címkék:
És ezeket olvastad már?