BIZARR

Vigyázat, nyakunkon a vihar! Megavillámok csapkodnak és hatalmas jég esik

57 ezer villámcsapást mértek két óra alatt a tőlünk nyugatra már tomboló viharzónában. A hidegfront 16 órakor érkezik hazánkba.
  • Szerző: Ripost

Sűrű villámlással érkezik a hidegfront!

Az elmúlt tízenkét órában 57 ezer villámcsapást mértek Lengyelország, Csehország, Németország, Ausztria, Svájc és Olaszország fölött – olvasható a Severe Weather Facebook-oldalon, ahol fotókat is közzétettek arról, hogyan múlik el viharok kíséretében a kánikula Közép-Európában.

 

First severe storms firing along the southern Alpine flank. Hailstorm reported in Conco, Vicenza!Source: Mattia Maino

Posted by Severe Weather Europe on 2015. július 8.

Ahogy azt az Országos Meteorológiai Szolgálat már előre jelezte, hamarosan hozzánk is belép a front, amely komoly viharként csap le, valószínűleg megavillámok kíséretében. 

Megavillámok akkor fordulnak elő, ha több viharfelhő kapcsolódik össze a zivatarban. Ilyenkor a felhők különböző pontjaiból felhalmozódó hatalmas mennyiségű elektromos töltés egyszerre sül ki és egy vonalba (a villám vonalába) összefüggően koncentrálódva levezetődik a talajba. Egy ilyen megavillám hossza akár 50-100 km hosszú is lehet!

Menekítsük értékeinket!

A legjobb ha nem megyünk a szabadba! A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, virágokat, szerszámokat vigyük zárt térbe, mert az erős szél felkaphatja és károkat okozhatnak a környezetükben. A villámlás idején kerüljük a fákat, antennákat, a magaslati helyeket és az épületekről lelógó tárgyakat. Riasztás esetén azonnal áramtalanítsuk a lakásokat!

Németországban tornádóval pusztított a közelgő vihar.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?