BIZARR

Végre megvan a nagy buddha-rejtély titka

Az ősi kínai tanok szerint örök életet nyer, aki eszik a különleges alakú gyümölcsből.
  • Szerző: Ripost

Apró buddhák és babák csüngenek egy kínai fáról; elsőre lehetetlen eldönteni, mik ezek. Vajon édesség, játék, vagy szobor? Eláruljuk: a furcsa képződmények mindegyike körte - méghozzá nem is akármilyen! Egy ősi kínai mese szerint örök életet nyer, aki eszik a kisbaba formájú, csodatévő gyümölcsökből.

A különös körték egy kínai farmer fáin teremnek, az illető nagyüzemben termeszti a buddha alakúra vagy kisbaba alakúra növesztett gyümölcsöket: szív alakú dinnyét és kocka alakú almát is árusít. Valószínűleg örök életet egyiktől se nyerhetünk, viszont az tagadhatatlan, hogy ez a körte a legcukibb dolog a világon, amit valaha is láttunk.

Iszonyatosan túltelített a gyümölcspiac Kínában, a termelő ezzel az ötlettel próbál talpon maradni, és legyőzni a vetélytársakat. De nem csak ez motiválja: a meséből ihletet nyerve választotta a buddha és kisbaba formákat, hogy rávegye a gyerekeket, hogy egyenek több gyümölcsöt. Kínában is  egyre nagyobb probléma, hogy a gyerekek egészséges, vitamindús zöldségek és gyümölcsök helyett nassolnak, kólát isznak, hamburgert esznek, és a gyermekkori elhízás egyre gyakoribb jelenség.

A gyümölcsöket speciális formákkal kényszeríti formákba a farmer; egyszerűen a még apró körtékre illeszti az üveggyapottal megerősített műanyag formát, így a gyümölcs, ahogy növekszik, kénytelen lesz felvenni a kívánt alakot.

A helyiek gyakran ajándékba is veszik egymásnak a különös gyümölcsöket, például hogy szerencsét hozzanak a holdújévben. A kisbaba- vagy buddha-körtéket, a kocka- és szív alakú dinnyéket akár e-bayen is meg lehet venni; a körte darabja 9 fontba, vagyis kb. 3200 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?