BIZARR

Rovarinvázió az európai éttermekben:Engedéllyel!

Ettél már aztékzsályamagot, vagy kakaduszilvát? És Ecklonia cavát? Hallottál már a xylo-oligoszacharidról, vagy a dokozahexénsavban gazdag mikroalgaolajról? Mert pár éven belül a sült, vagy előre csomagolt rovarok mellett ezek is feltûnnek az üzletek polcain!
  • Szerző: Ripost

Az Európai Bizottság hétfőn új rendeletet fogadott el az új élelmiszerekre vonatkozóan. Az új jogszabály célja jobb feltételeket teremteni azon vállalkozások számára, amelyek új és innovatív élelmiszereket szeretnének az uniós piacra bevezetni. 

Új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997 májusáig az EU területén nem fogyasztottak számottevő mennyiségben. Ezek lehetnek újonnan kifejlesztett élelmiszerek, új technológiák és feldolgozási eljárások felhasználásával gyártott élelmiszerek, illetve hagyományosan az EU-n kívül fogyasztott ételek.

 

Milyen új élelmiszerek jönnek?

Az engedélyezett új élelmiszerek között vannak olyan termékek, amelyeket az EU-n kívül hagyományosan fogyasztanak, például az Omega-3 zsírsavakban gazdag aztékzsályamag, (amit chiamagként már ismerhetünk), valamint a legújabb technológiai fejlesztéseket felhasználó gyártási eljárással készült élelmiszerek, például a bacteroides xylanisolvens felhasználásával savanyított, hőkezelt tejtermékek. További ilyen élelmiszerek például a szalatrim, ami egy csökkentett energiatartalmú zsír, (ezt viszont zsírpótlóként ismerik a szakemberek), a dokozahexénsavban gazdag mikroalgaolaj vagy a nagy nyomáson előállított gyümölcslé.

Az elmúlt években évente körülbelül 7–10 új élelmiszer-engedélyezési kérelem érkezett az EU különböző országaiból. Például az Ecklonia cava florotannin (egy igen ritka és csodás hatású koreai moszatfajta), a xylo-oligoszacharid, vagy az Terminalia ferdinandiana EXELL (kakaduszilva) száraz, porlasztott kivonata. 

Bogarakat is eszünk majd?

A lehetőség meglesz rá! A rovarokat már most is sok helyütt fogyasztják a világon. Az EU-ban a rovarok  új élelmiszernek számítanak. A rovarok testrészei (láb, szárny, fej stb.) szintén e meghatározás alá esnek. Ha megnyílnak a kapuk, könnyen eláraszthat minket az ázsiai piac a legbizarrabb élelmiszerekkel. De reméljük, azért a megfőzött, hagyományosan európai háziállatoktól, kutyáktól, macskáktól megkímélnek minket!


Az új szabályok az új rendelet hatálybalépésétől számított két év múlva (2017 vége felé) lépnek életbe.

Forás: elelmiszer.hu, blikk.hu.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?