BIZARR

Okosabbak a malacok, mint a kutyák?

Egy ideje nem csak szalonnaként kell gondolnunk a disznóra. Legújabb kutatások szerint a sertések memóriája kiemelkedő, problémamegoldó képességük néha még az emberét is felülmúlja!
címkék:

Szegény malackák a koszos disznó bélyeget méltatlanul viselik, mivel a sertés alapjában véve nagyon tiszta  állat. Tágas körülmények között tartott disznó nagyon ügyel a tisztaságra. Ezt talán sokan tudtuk már. Na de hogy roppant intelligens állatok is?

Idomítható?

Kísérletekkel  bebizonyították, hogy a sertés számos kognitív képességgel rendelkezik, úgy, mint más rendkívül intelligens faj: többek között a kutya, a csimpánz, az elefánt, a delfin vagy az ember.

Az értékes szarvasgomba lelőhelyet is az erre idomított sertések segítenek felkutatni.

A magas intelligenciája miatt igen kíváncsi állat, képes a karám zárját kinyitni és nagy felfedező utakat tenni.  A vizsgálatokból kiderült, hogy a disznóknak kiváló a hosszú távú memóriájuk és jól teljesítenek  az útvesztős és más tárgykereső feladatokban is.

Hasonlóan betaníthatók, mint a kutyák, képesek színeket felismerni, tárgyakat  szájukkal  formákba illeszteni.

Empatikusak?

Az állatvilágban számos faj rendelkezik az empátia képességével. A szerencsétlen helyzetbe  került elefántok segítenek egymáson, a varjak, hollók bajba jutott társaik mellé ülnek.

A kísérletben résztvevő malacok pedig képesek voltak kimutatni örömüket, félelmüket, a kutyákhoz hasonló módon reagáltak, csóválták farkukat, a jutalomfalattal jól ösztönözhetőek voltak a különböző feladatok elvégzésére.

Kitartó munkával és kellő mennyiségű jutalomfalattal akár zongorázni is megtaníthatjuk malackánkat!

 

Tényleg okosabbak a disznók, mint a kutyák?

Az állatok között nem lehet IQ-t mérni. A két faj ezért összehasonlíthatatlan. Mindkettő jól teljesít különböző feladatokban, azonban míg a disznók fő motivációja az ennivaló, addig a kutyáké a hűség és a megfelelni akarás!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?