BIZARR

Nem fog ki a magyarokon a svéd büdöshal-kihívás, itt a bizonyíték

Az ételkülönlegesség annyira büdös, hogy már a konzervből kiszivárgó szag is gyomorforgató. Mégis akadnak vállalkozó kedvû emberek, akik nem csak kibontják, de meg is kóstolják a bûzös ételt. Felkavaró tartalom következik!
  • Szerző: Z.K.

Futótűzként terjed egy új kihívás az interneten: a büdöshal-kóstolás. A büdös hal egy svéd ételspecialitás, amit konzerv formájában lehet megvásárolni, ezt keresd: Surströmming. Undorító a szaga, szinte megmaradni sem lehet mellette! Csak néhány hasonlat, amit a kísérletező kedvű feltöltők használtak rá: szellentésszag, rothadt karalábé, égett gumiszag, három napos vízi hulla...

Így készül a Surströmming: a halat szó szerint rohasztják, mire fogyasztható lesz. A recept lényege, hogy a nyers haltörzseket minimális sóval, hetekig tárolják. Így nem szaporodnak el benne a mérgezést okozó baktériumok, viszont a szagok sajnos kialakulnak.

VALÓBAN HATALMAS KIHÍVÁS ENNI BELÕLE!

Hihetetlen, de magyarok is beszálltak a buliba és nem vallhatnak szégyent! Az egyik videóban például a baráti társaság fele öklendezett, egy részük beszaladt a házba - pedig az udvaron bontották fel a konzervet. De megpróbálták!

A másik csapat zárt térben próbálkozott, nem sokkal nagyobb sikerrel; bár mindkét videóban eljutottak a kóstolásig, nem úgy tűnik, mintha a kedvencükké vált volna a svéd hal.

Svédországban évszázadokkal ezelőtt a drága só miatt tartósították így a halat, mára különleges ételként árulják. Õk egyébként nem önmagában fogyasztják, hanem vékony, puha kenyérrel, főtt krumplival és hagymával – és egyszerre nem is eszik meg a haltörzseket, kis darabokat vágnak belőle.

Mindenesetre az internet népe teljesen rápörgött a témára; egyre többen töltenek fel videót, amiben megkóstolják a borzasztó szagú halat - és rengetegen vannak, akik abból a lendületből ki is hányják. A kihívás egyébként nem olcsó mulatság; a Sturströmming konzerv nagyjából 12.000 forintért szerezhető be, és nálunk nem is árusítják.

 

És ezeket olvastad már?