BIZARR

Megnyílt az égboltozat, tűzszivárvány ragyogta be az ismeretlen kapuját

Tátott szájjal figyelték az angliai York közelében élők az égi jelenséget. Nem csoda hogy meglepődtek, hisz ilyen csodát ritkán fest az égre a természet!

A minap hihetetlenül ritka természeti jelenségnek lehettek szemtanúi a yorki lakosok. A különös égi színjáték neve tűzszivárvány, bár valójában sem a tűzhöz, sem a szivárványhoz semmi köze.

A tűzszivárvány kialakulásához két feltételnek kell egyszerre teljesülnie.

A Napnak 58 fokkal magasabban kell elhelyezkednie a horizontnál és a fénysugaraknak egy speciális, úgynevezett pehelyfelhőzeten kell áthaladniuk.

Ezekben az 5-6 ezer méter magasságban megtalálható felhőrétegekben ugyanis jégkristályok találhatóak. A pehelyfelhőn áthaladó fény megtörik és a szivárványhoz hasonló színjátékba borítja az eget, melynek közepén az izzó napkorong helyezkedik el. Innen a tűzszivárvány kifejezés.

A ritka jelenséget megfigyelni annál kisebb az esélyünk minél jobban közeledünk a sarkpontok felé. Ezért is értetlenkedtek a brit lakosok, hiszen soha nem tapasztaltak még hasonlót. Tűzszivárvány megfigyelésére az egyenlítő menti területeken van legnagyobb esély, méghozzá nyáron a dél körüli órákban.

(ScienceAlert)

És ezeket olvastad már?