BIZARR

Megint egy kép, amin milliók vesztek össze. Te milyen színt látsz?

Ha sokáig nézed a fekete-fehér képeket, akkor színessé válnak? Így kelhetnek életre a régi fényképeid is!
  • Szerző: Ripost

Az elméd csodákra képes, hiszen a tárgyak színét sokszor nem is a szemed látja, hanem az agyad teszi hozzá az adott árnyalatot a formákhoz. Ha például látsz egy fekete-fehér képet egy banánról, rögtön tudod, hogy sárgát kellene látnod. Ez a híres optikai csalódás a Fechner-hatás. Ez csapja be az agyat, hiszen olyan színeket látsz, amik valójában nincsenek is a képen.

Most azonban egy művész szeretné felülbírálni ezt az agyműködési funkciót. Egy új technológiát létrehozva cáfolja, hogy az agy előre számít az adott színre.

A Zebra-Szivárvány névre keresztelt kutatásban részvevőket a következőkre kérik: "Kapcsold le a villanyt. Majd a sötét szobában nézd meg a videót."

A fekete-fehér banánt a képen villogni látod, az agy azonban állítólag mindenkinél más színt társít hozzá. Te milyen színűnek látod?

Meglepő módon a legtöbb ember nem sárgát lát!

Azt, hogy a megjelenő adott színek mit jelentenek az egyes embereknél, még vizsgálják. Egy dologra azonban vigyázz. Ne egyedül próbáld ki a videót, mert epilepsziát vagy akár sokkot is okozhat, de minimum hányingert!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?