BIZARR

Itt a magyarázat, miért beszélsz jobban angolul, ha be vagy csípve!

Buliból hazafelé menet simán elbeszélgetsz a turistákkal, másnap meg nem mersz megszólalni, ha útbaigazítást kérnek? Oka van, miért érezzük úgy, hogy jobban megy az angol enyhén ittasan. Egy kutatás fényt derített rá, mutatjuk!
  • Szerző: Z.K.

Tapasztaltad már, hogy becsípve sokkal jobban beszéltél idegen nyelveket, mint egyébként? Mielőtt azt hinnéd, hogy csak később emlékszel úgy, hogy jól ment, és valójában hülyét csináltál magadból külföldiek előtt, megnyugtatunk: egy kutatás bebizonyította, hogy tényleg könnyebben beszélünk idegen nyelveket egy bizonyos alkoholmennyiség után.

A brit kísérletben ötven német anyanyelvű egyetemista vett részt. A csapat felével vizet itattak, a másik felével egy-egy korsó sört. Ezután a kísérlet vezetői leültek beszélgetni velük, angolul, és hangfelvételt készítettek. A felvételeket meghallgattatták angolokkal, és megkérték őket, hogy pontozzák a beszélgetést aszerint, mennyire beszél természetesen, folyékonyan a kísérleti alany. Természetesen nem árulták el nekik, hogy melyikük ivott alkoholt.

Kivétel nélkül több pontot kaptak azok, akik sört ittak, nem vizet: sokkal folyékonyabban beszéltek, szebb volt a kiejtésük, és a szókincsük is gazdagabb volt. A kísérlet vezetői megállapították, hogy ilyen kis mennyiségű alkohol kimondottan segít, hogy jobban beszéljünk idegen nyelveket, és bár nem vizsgálták, abban biztosak, hogy  nagyobb mennyiség már rontaná a helyzetet.

És hogy mi a tanulság? Egyrészt bebizonyosodott, hogy nem csak illúzió, hogy becsípve jobban megy az angol, hanem tény. Másrészt az okokat is kiderítették: az alkohol oldja a szorongást - így azt a félelmet is, hogy gáz megszólalni idegen nyelven.

                                                            

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?