BIZARR

Így mondja meg a reggeli kávé, milyen lesz aznap az időjárás

Elképesztő ötlet, de mûködik! Ha tudományos alapon végigzongorázod az ok-okozati összefüggéseket, rá kell jönnöd, hogy igenis lehetséges!

A húzós reggelek elképzelhetetlenek egy csésze forró kávé nélkül. A forró koffeines ital energiát és lendületet ad, segít elindítani a napot.

Azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kávé az egyik legkülönlegesebb ital, melynek minősége legalább egy tucat tényezőtől függ. Számít a kávébab fajtája, pörkölése és frissessége, a hozzáadott tej mennyisége és beltartalmi tulajdonságai. Azt viszont biztosan nem gondoltad, hogy

a kávéhab mindent összevetve úgy működik, mint egy egyszerű barométer, sőt, ha alaposan megfigyeled, azt is elárulja, milyen időjárásra számíthatsz aznap!

A barométer a légköri nyomás mérésére használatos évszázadok óta. A készülék által mért adatok szoros összefüggésben vannak az aktuális időjárással - például kikövetkeztethető, lesz-e eső vagy nagyobb szél az adott napon. Egészen elképesztő, de a barométerek működési elvéhez hasonlóan viselkedik a kávéhab is!

Ha egy magasnyomású légköri rendszerben tartózkodsz, akkor a kávé felszíne enyhe homorú ívben feszül a csésze falán belül. Ezen a homorú felszínen a kávéhab buborékjai a csésze központi része felé tartanak a gravitáció miatt. Ha ezt a jelenséget látod, akkor napos időre és viszonylag kevés felhőre számíthatsz a nap során.

Ellenben, ha épp alacsony nyomású légköri rendszerben tartózkodsz, akkor a kávéd felszíne inkább domború, melyen a kávéhab lecsúszik a csésze falához, így egy gyűrűt alkot a bögre oldalára simulva. Ha ezt látod a csészédben, akkor aznap nem árt, ha viszel magaddal esernyőt, hisz nagy valószínűséggel csapadékra lehet számítani.

Nézz a  kávédra, mit látsz?

És ezeket olvastad már?