BIZARR

Harapós sikló a Balatonban!

Ne piszkáljuk a félénk hüllőt, mert visszaharap! 10 éves kisfiú tanulta meg a leckét.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy 10 éves kisfiút kellett az ügyeletre vinni egy balatonboglári partszakaszról, mert megmarta egy kövek között bujkáló sikló. A békés családi strandolás ijesztő véget ért – elsősorban a család számára, mert a kíváncsi hüllő még többször kibújt a kövek közül, hogy megnézze magának a zaklatókat. 

V. Balázs szülei azonnal felhívták az orvosi ügyeletet, ahol azt mondták nekik: nem valószínű, hogy az ijedtségen és egy kis seben kívül más baja is eshetett a kisfiúnak, de a biztonság kedvéért vigyék be egy tetanuszoltásra.

Rövid internetes kutatás után kiderült: valóban nem él mérges sikló Magyarországon, de a haragos sikló bizony fájdalmas sebeket tud okozni a marásával. Nem valószínű, hogy a család egy ilyen példánnyal futott össze a Balatonban, mert a haragos sikló ritka, szárazföldi állat. 

A magyar vizekben leggyakoribb hüllő a vízisikló,  amely főleg a békákra veszélyes. Ha ilyet találunk, örüljünk neki, de ne piszkáljuk: egyrészt a strandokhoz közel élő állatok megszokták az ember közelségét és – mint a fenti példa is mutatja – úgy védik magukat, ahogy tudják. Másrészt, mint minden hazai hüllő, a vízisikló is védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?