BIZARR

Fent vagy a Facebookon? Tudd, hogy követnek!

Egyetlen kattintással nem csak a párod, hanem bárki megtudhatja, éppen merre jársz. Akár egy idegen is követheti minden lépésed. ljesztő, de a Facebookot eleve így tervezték!

2014 óta a Facebook Messenger az egyik legnépszerűbb applikáció az iTunes letöltési listáján. Akinek okostelefonja van, nem sms-t küld, inkább az ingyenesen használható Messengeren keresztül üzen barátainak, ismerőseinek, sőt akár munkahelyen is a szomszéd szobában ülő kollegának.

Titkos adatokat őriznek

A Facebook egyik alkalmazottja szerint az alkalmazás megmutatja és évekre visszamenőleg őrzi a felhasználó pontos tartózkodási helyét. A titkos adatok a GPS koordináták mellett számos más információt is tartalmazhatnak.

A bennfentes szerint ezekkel az adatokkal nem élnek vissza, tehát elvileg nem adja tovább a Facebook, az adatokból levonható következtetéseket a rendszer továbbfejlesztésre használják fel. Ezzel együtt mégiscsak félelmetes, hogy a Facebook pontosan tudja, hogy éppen hol tartózkodsz.

Beépített kémprogram?

Más kérdés, hogy a Messenger által rögzített koordináta adatok alapján

a felhasználók egymás pontos tartózkodasi helyét is meg tudják határozni. Ez egyetlen gombnyomás csupán.

A Facebook mérnökei szerint ez a funkció tudatos döntés eredménye, pontosan azért, hogy a felhasználók tudják követni egymást.

Ha szeretnéd tudni, hogy éppen hol tartózkodik chatpartnered, nincs más dolgod, mint a Messengerben rákkattintani az üzenetére. Ha az ő készülékén be volt kapcsolva a helymeghatározás funkció az üzenetküldés pillanatában, máris láthatod a térképen, pontosan hol tartózkodik, legyen az illető a világ bármely pontján. És ez visszafelé is működik.

Így bújhatsz el, mutatjuk!

Ha nem szeretnéd, hogy ismerőseid tudják, merre jársz éppen, akkor kapcsold ki a helymeghatározást a beállításokban. Így kivédheted, hogy mindenki tudja, hol tartózkosz. Persze a Facebook mindent tud és lát, ha regisztráltált felhasználó vagy, ezt nem tudod kivédeni. Bármikor követhetnek, és minden mozdulatodról tudhatnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?