BIZARR

Facebookozol a munkahelyen? Vigyázz, főnököd a bugyidba is belelát!

Gondold meg alaposan, hogy a céges számítógépről milyen oldalakat látogatsz. Beleértve ebbe a Facebookot is!
  • Szerző: FÁB

A munkáltató szemével nézve eddig sem volt kérdés, hogy munkaidőben használhatod-e a Facebookot vagy más, magánjellegű felületeket a céges gépről. Számukra természetesen az a cél, hogy a számítógépet munkára használd, a bent töltött időt pedig maximálisan munkára fordítsd. Csakhogy ki ne pihent volna már kicsit azzal, hogy meglátogatott valamilyen oldalt, elküldött volna néhány privát levelet vagy megnézte volna, mit osztottak meg közösségi oldalukon a barátai?

Az Európai Emberi Jogi Bíróság most kimondta: a főnököknek joga van elolvasni azokat a privát üzeneteket, melyeket a céges gépről munkaidőben küld az alkalmazott.

Az a helyzet, hogy mostantól ez az elv irányadó itthon is.

Egy román cégtől a közelmúltban ki is rúgtak azért egy férfit, mert privát chatelést folyatott munkaidejében, melyben ráadásul szerencsétlenségére nagyon is intim kérdéseket is feszegetett, beleértve a szexet is. Mostantól a vizsgálat lehetősége kiterjed minden olyan eszközre, melyet a munkáltató bocsát az alkalmazottak rendelkezésére, a vizsgálatra pedig sor kerülhet a munkaidő utáni órákban is. Mint elmondták, a dolgozóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ezeket az eszközöket - beleértve az asztali gépet, a laptopot, de még az okostelefont is - azért kapták munkáltatójuktól, hogy munkájukat lássák el velük. Ezért tehát elővigyázatosságból nem árt, ha mostantól

a privát vagy éppen kényes témájú tartalmakat saját tulajdonú készülékeden nézed és olvasgatod...

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?