BIZARR

Egészen döbbenetes, ami a borospohárral történt!

Hatalmas változáson esett át az elmúlt harminc évben, és igazából senkinek nem tûnt fel. Egy kutatás egészen elképesztő dolgot fedezett fel méretekkel kapcsolatban.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy kutatásból kiderült, hogy Magyarországon az 1700-as évek óta hétszeresre nőtt a borospohár mérete: akkor még alig több mint fél deci befogadására volt képes a talpas pohár, ma már pedig a legnagyobb poharak akár hét deci, vagyis egy üveg bort is el tudnak nyelni.

 

Formájukban és díszítésükben is változtak a poharak: a díszítés nélküli változatok körülbelül 1990-től kezdtek megjelenni a piacon. Méretük mindeközben folyamatosan növekedett, de igazán nagy ugrás az elmúlt 30 évben volt megfigyelhető: a ’90-es évek méreteihez képest ma kétszer akkora pohárból isszuk a bort. A nagyobb méretű borospoharak lényege, hogy megtartsák, és az „orrhoz vezessék” a bor illatanyagát, így kóstolásnál sokkal teljesebb élményt nyújt a nedű.

Az átlagos borospoharak ma már több mint fél liter folyadék befogadására is alkalmasak. És bár az igazi borrajongók soha nem töltenék tele, bebizonyosodott, hogy pszichológiai okok miatt sokkal többet fogyasztunk a nagyobb poharakból. Az elv éppen úgy működik, ahogy nagyobb tányérról is sokkal többet eszünk.

A kutatók szórakozóhelyeken tesztelték az elméletet, és a gyakorlat őket igazolta: kiszolgálás közben folyamatosan növelték a poharak méretét, de ugyanannyi bort szolgáltak fel. Bebizonyosodott, hogy a pohár méretével a fogyasztás mértéke is nőni kezdett.

címkék:
És ezeket olvastad már?