BIZARR

Botrányos fotósorozat a múltból: ma is felkavarná az állóvizet

Leesik az állad ezektől a képektől; főleg, ha észben tartod, hogy az ötvenes években készültek, amikor még kevésbé volt ismert a transznemûség. A világhírû fotómûvész hagyatékából kiadvány is készült, és rendszeresek a kiállítások.
  • Szerző: J.D.

Az ötvenes években egy híres fotóművész belevetette magát Párizs éjszakai életébe, és megdöbbentő fotókat készített a transznemű prostituáltakról. Christer Strömholm ehhez a hírhedt piros lámpás negyedbe költözött, oda, ahol a Moulin Rouge is található. Megismerkedett az éjszakai élet alakjaival, és a mai napig egyedülálló, művészi fotósorozatot készített róluk.

Így kerültek lencsevégre a korabeli transzszexuális nők, akik a hírhedt negyedben prostituáltként dolgoztak. A fotóművész velük járta az utcákat, a hoteleket, és képein keresztül bemutatta mindennapi életüket, küzdelmeiket.

Azt írja a fotósorozatot bemutató könyvében, hogy ezekkel az emberekkel megosztotta az életét, és úgy érzi, kicsit sikerült megértenie őket. „Ezek a képek nőket ábrázolnak – olyan nőket, akik férfinak születtek.”

Akkoriban a transzneműség nem volt ennyire ismert, mint napjainkban, a maguk korában nagy szenzációt jelentettek a képek - és óriási botrányt váltottak ki.

A művész szerint a képek a bizonytalanságról szólnak, olyan emberek portréi, akik egy egészen más életet élnek a művészet fővárosában; ők ismerik az utcák kőkemény valóságát is.

A korabeli transzszexuálisok, főleg, akik az utcán keresték a kenyerüket, gyakran szó szerint az életben maradásért küzdöttek.

A legendás fényképész fantasztikus életművet hagyott maga után, munkássága fontos mérföldkövet jelentett az utcai fotózás történetében.

Strömholm a híres Hotel Chappe-ban élt, és végigkövette a transzneműek éjszakáit, egészen hajnalig: végignézte, ahogy felöltik a női ruhákat, sminkelnek, és a társaságukban volt, amikor kuncsaftokra vadásztak.

A fotósorozat könyv formájában is megjelent 1983-ban. A fekete-fehér fényképek megőriztek egy kis darabot Párizs rég elfeledett arcáról.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?