BIZARR

Bizarr módszer: óriási lyukakat vágnak élő tehenek oldalába!

Az agrárszektor egyre speciálisabb ötletekkel növeli a hús- és a tejhozamot. A meglékelt tehén ennek az elvárásnak a képződménye. Fura, de a jószágnak akár kényelmesebb is lehet az élete óriási lyukkal az oldalán.
címkék:

Nehéz elképzelni olyan tehenet, amelyiknek az oldalán egy bő 30 centiméteres lyuk tátong. Biztos mindenkiből ellenérzést vált ki az ilyen állatról készült, a lékelt marha nem természetes, sőt! Állatkínzást kiált minden jóérzésű ember. Hozzáértők szerint azonban egy ilyen lyuk éppenséggel az állatok kényelmét is szolgálja. Bár tény, hogy a lékelésről a leginkább érintetteket, azaz a marhákat eddig még nem kérdezték meg.

Az évtizedek óta használatos eljárás leginkább az Egyesült Államokban népszerű. A metódus a következő: a fiatal borjak oldalát megmetszik, majd résen keresztül egy műanyag hengert ültetnek a testébe. Ez az alkalmatosság közvetlen külső hozzáférést biztosít az állat bendőjéhez.

Hátborzongató, de ezek a marhák nyitott testüreggel élnek!

A lyuk, melyen azért kupak is van,  persze elsősorban a gazdák kényelmét szolgálja. A nyíláson keresztül vizsgálják, hogy mennyire hasznosítja a jószág az adott takarmány típust. Így tudják a legfenntarthatóbbá tenni gazdaságukat a farmerek, hogy a legkevesebb takarmány menjen kárba.

Megbetegedés esetén a nyíláson keresztül azonnal az emésztőszerükbe juttathatják a gyógyszereket. Így gyorsabb és hatékonyabb a felszívódás. Illetve ha a tehén felpuffadna – és ez gyakran előfordul, hiszen kérődzik - a kupak eltávolításával gyorsan orvosolható a baj, a bántó gázok a lyukon keresztül távoznak.

A hivatalos álláspont szerint e módszer a tehenek számára teljesen fájdalommentes, ráadásul hosszabb életűek lesznek. Bár az eljárás szokatlan és sokak szerint kegyetlen is, a beavatkozást évtizedek óta használják a kutatásban.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?